Bild
Nästa artikel
Nyheter

Porsche ska bygga nya ”prestandabatterier” i Tyskland

Publicerad 26 april 2021
Battericellerna till de snabbaste Porschemodellerna ska byggas på hemmaplan, enligt märkeschefen Oliver Blume.

Många stora biltillverkare som nu lanserar elbilar har inte själva utvecklat batteriet. Det köps ofta in från någon underleverantör, vanligtvis i Kina eller Sydkorea, även om nya uppstickare som Northvolt nu börjar få upp farten.

Att batteriproduktionen fortfarande ligger på en låg nivå inom EU är något som bland andra Tysklands förbundskansler Angela Merkel kritiserat hårt. I flera olika uttalanden har hon önskat att tyska biltillverkare ska tillverka battericeller i Tyskland, något hon beskrivit som ”extremt viktigt”.

– Om Kina öppnar produktion av battericeller här är det trevligt. Då tillverkas battericellerna i Europa. Men jag vet inte om det var vår dröm att inte kunna tillverka egna celler inom EU, har hon sagt.

Nu har Porsche planer på att etablera en fabrik i Tyskland för tillverkning av battericeller till kommande elbilsmodeller, uppger märkeschefen Oliver Blume.

– Battericeller är en nyckelteknologi för tyska bilindustrin som vi också måste ha i vårt land, säger han i en intervju med Frankfurter Allgemiene Sonntagszeitung.

Den nya fabriken ska bygga ”prestandabatterier” för de snabbaste modellerna

Fabriken hamnar i Tübingen, drygt fyra mil söder om Porsches hemort Stuttgart, och blir ett viktigt steg i Porsches plan att bli mindre beroende av utländska batterileverantörer.

Porsche ska visserligen dela battericeller till vissa modeller med resten av Volkswagenkoncernen även i fortsättningen, men när det gäller särskilda ”högprestandaceller” till de snabbaste och mest krävande modellerna ska tillverkningen alltså ske i en särskild anläggning i Tyskland.

En detalj som eventuellt kan skilja ut ”prestandabatterierna” är att de får anoder i silikon istället för grafit, något som ska göra det möjligt för batterierna att klara högre arbetstemperaturer.

Läs också: Porschechefen gör klart: Räckvidd på 40 mil är tillräckligt

Ämnen i artikeln

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.