Nästa artikel
Polisens insats: En rattsurfare åkte fast – varannan minut
Nyheter

Polisens insats: En rattsurfare åkte fast – varannan minut

Publicerad 2023-02-06 10:50 (uppdaterad 2023-02-06 11:39)
Polisen tog en rattsurfare varannan minut i ny insats i centrala Borås.

Bilister som använder mobilen medan de kör är ett allvarligt trafiksäkerhetsproblem – trots att det förbjöds för fem år sedan. Det visar en polisinsats i centrala Borås som Sveriges Radio P4 Sjuhärad skriver om.

På bara 20 minuter bötfällde en av poliserna ett tiotal rattsurfare. Det blir en person varannan minut.

– Det var tyvärr ganska förväntat. Jag har sett busschaufförer som kollar på fotboll och lastbilschaufförer som kollar på långfilm. Folk tycker inte det är så allvarligt och struntar i lagen, säger polisen Jonas till radiokanalen.

Att vara distraherad av mobilen under körning ger betydligt längre reaktionssträcka om något skulle hända. Bara i USA omkom över 3 000 personer i trafikolyckor med distraherade förare under 2020, enligt myndigheten NHTSA. I en annan studie uppgav 60 procent av deltagarna att de använt mobilen under körning under den senaste månaden.

Använder Snapchat

För ett drygt år sedan kollade organisationen M Sverige mobilanvändningen i bil. 4,5 procent av de drygt 18 000 observerade förarna rattsurfade under körning, vilket motsvarar drygt 800 förare.

Att problemet är utbrett berättade också Håkan Klingborg, trafikpolis i region Väst, i ett avsnitt av Vi Bilägares podcast. Han har till exempel sett bilister sitta och använda Snapchat under körning.

– Det har ökat trots att lagen kom. Den nya generationen är uppvuxen med sina telefoner, sa han.

Transportstyrelsen släppte för några år sedan en rapport som visade att den vanligaste olyckstypen som rattsurfande leder till är så kallade upphinnandeolyckor, där den distraherade föraren kört in i en annan bil framför.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (19)

  • 2023-02-07 12:03 Man blir inte förvånad…
  • 2023-02-07 02:11 Fy fan för dessa jävla svin.
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.