Nästa artikel
Polestars överraskande besked om nya plattformen
Nyheter

Polestars överraskande besked om nya plattformen

Publicerad 15 februari 2022
Polestar utvecklar en ny utmanare till Tesla Model S. Plattformen tas fram i England och inte i Sverige.

Polestar har flera nya modeller på gång. En av dem är sedanmodellen Polestar 5 som blir en utmanare till Tesla Model S och som enligt uppgift ska börja säljas 2024. Den har redan smygvisats i konceptform och den hette då Polestar Precept.

Nu bekräftar Polestar att den nya modellen ska använda en helt nyutvecklad aluminiumplattform. Den beskrivs som ”skräddarsydd” för modellen med hög vridstyvhet och låg vikt.

Det är till viss del ett överraskande besked eftersom Polestar förmodligen skulle få använda den nya SPA2-plattformen som ska användas i kommande elbilar från Volvo, och genom Geelykoncernen även den nyutvecklade plattformen SEA som är särskilt framtagen för elbilar.

Utvecklas i England

Till skillnad från den så kallade CMA-plattformen, som bland annat ligger till grund för Polestar 2, är den nya plattformen för Polestar 5 inte utvecklad i Sverige utan i Storbritannien med hjälp av ett 280 personer stort utvecklingsteam. Redan nästa år ska Polestar expandera till 800 personer i England. Drivlinan, batteriet och mjukvaran ska dock utvecklas i Göteborg.

Polestarchefen Thomas Ingenlath förklarar att just utvecklingsteamet i England kommer ”särskilja märket under de kommande åren”.

– Vår forsknings- och utvecklingsavdelning i Storbritannien är en av Polestars största tillgångar, säger han.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (2)

  • 15 februari 2022 Har före jul snackat med…
  • 15 februari 2022 Låg vikt är nog det Polestar…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.