Nästa artikel
Polestar 3 byggs i USA – och Kina
Nyheter

Polestar 3 byggs i USA – och Kina

Publicerad 16 juni 2021 (uppdaterad 16 juni 2021)
Volvos fabrik i South Carolina blir tillverkningsplats för suven och produktionslinan drar igång 2022. Men europeiska kunder får sina bilar från Kina.

Polestar ska snart lansera ännu en elbil efter Polestar 2, den här gången en suv som kommer heta Polestar 3. Nu berättar bilmärket med sina rötter i Volvo, att för den amerikanska marknaden kommer modellen att tillverkas i USA, på Volvos produktionsanläggning i Ridgeville som öppnade 2018.
– Med produktion i USA minskar både leveranstider och den miljöpåverkan som kommer av att bilar nu inte behöver transporteras mellan kontinenter. Den lokala produktionen kommer dessutom ha en positiv inverkan på priset, säger Dennis Nobelius, chef på Polestar.

Thomas Ingelath, Polestars vd säger:
– Från och med nu är USA inte längre en exportmarknad utan en hemmamarknad.  


Europeiska köpare av Polestar 3 kommer dock få sina billeveranser från annat håll:
"Bilar producerade i USA kommer att vara till amerikanska kunder. Europeiska kunder kommer få bilar producerade i Kina", skriver Brent Ellis, Polestars europeiska kommunikationschef, i ett mejl till Vi Bilägare.


Företaget beräknar att den globala produktionen av bilen förväntas dra igång under 2022, alltså samma tidsplan för anläggningarna i Kina och USA.


Polestar 3 blir först ut bland Volvogruppens nya generation elbilar, designad från början att vara enbart elbil. Grunden blir förmodligen Volvoägaren Geelys plattform SEA. Polestar 3 kommer att utrustas med säkerhetsinriktade självkörande funktioner och ha Googles infotainmentsystem Android Auto.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.