Bild
Nästa artikel
Nyheter

Polestar ska bygga klimatneutral bil: ”Vi utmanar oss själva”

Publicerad 2021-04-07 09:54
Elbilstillverkaren Polestar ska lansera en klimatneutral elbil om nio år. Dessutom införs miljödeklaration på alla bilar.

Polestar ska utveckla en ny elbil som blir koldioxidneutral. Flera andra biltillverkare har uppgett att de också har planer på koldioxidneutral bilproduktion, men Polestars mål ska vara att ”eliminera utsläpp snarare än kompensera för dem”.

Projektet går under namnet Polestar Zero och går ut på att utveckla en klimatneutral bil till 2030.

”Istället för att fortsätta använda traditionella metoder och sedan plantera träd för att kompensera för utsläppen, syftar Polestar 0 till att minska koldioxidutsläppen genom att förändra hur bilar tillverkas”, skriver elbilstillverkaren i ett pressmeddelande.

Miljödeklaration

Polestar ska även införa en särskild hållbarhetsdeklaration för att visa modellens koldioxidavtryck och användningen av så kallade riskmaterial i exempelvis batteriet. Polestarchefen Thomas Ingenlath säger att elbilen Polestar 2 lämnar fabriken med ett koldioxidavtryck, men han vill om nio år kunna presentera en bil som inte gör det.

– Kompensation är att köpa sig fri. Genom att utmana oss själva och sätta upp målet att skapa en helt klimatneutral bil tvingar vi oss att nå längre än vad som är möjligt i dag”, säger han.

Volkswagen har tidigare uppgett att produktionen av elbilen ID 3 ska bli helt koldioxidneutral och att hela företaget ska bli det 2050. Mercedes personbilar ska bli koldioxidneutrala 2039.

Läs också: Mystiska bilder från Polestar – ny version på gång?

Ämnen i artikeln

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.