Bild
Nästa artikel
Först på Vi Bilägare

Polestar 2 och Volvo XC40 kan tappa drivningen – uppdateras över nätet

Publicerad 15 mars 2021
En bugg i batterikontrollmodulen kan innebära problem med drivningen.

Polestar tvingades göra en stor återkallelse förra året, vid sidan av en så kallad ”servicekampanj”. Bilarna kunde i vissa fall tappa kraft och stanna under körning, och elbilens inverter byttes ut.

Nu har vissa ägare upptäckt ytterligare ett problem. Elbilen Polestar 2 kan tappa drivningen och det kan öka olycksrisken.

Felet ligger i den så kallade batterikontrollmodulen och beror på en bugg i bilens mjukvara. Totalt ska fem bilar ha drabbats av problem med drivningen.

Buggen ska lösas i Polestars senaste mjukvaruuppdatering som numera kan göras trådlöst via nätet. Uppdateringen började skickas ut 24 februari och bilägarna informeras via mejl.

– Detta är en väldigt bekväm lösning jämfört med vad en traditionell återkallelse kräver, och det är en av de största fördelarna med OTA-uppdateringar. Men vi följer ändå alla lagkrav på varje marknad när det gäller att informera myndigheter och kunder, säger Brent Ellis, pr-chef på Polestar, vill Vi Bilägare.

65 procent av Polestar 2-ägarna i Sverige hade installerat uppdateringen efter två veckor. 

– Hade detta varit en traditionell återkallelse hade det tagit månader och krävt en enorm insats, säger Brent Ellis.

Läs också: Elbilen saknar viktiga funktioner – här är Polestars svar


Uppdatering 10.10: Samma problem verkar även finnas i den eldrivna versionen av Volvo XC40, bekräftar Volvo Cars för Vi Bilägare. Det finns risk att drivningen slutar fungera på grund av ett mjukvarufel som kan leda till att styrenheten till batteridriften går ner i sömnläge.

”Bromsar och styrning fungerar dock som de ska om detta skulle uppstå. Det finns inga rapporterade olyckor eller övriga incidenter kopplade till felet och inga andra Volvomodeller är berörda”, uppger företagets pressavdelning.

Berörda ägare kontaktas av Volvo Cars med instruktioner för att avhjälpa felet. I de flesta fall kan felet åtgärdas med en uppdatering över nätet och ägaren behöver då inte uppsöka en Volvoverkstad.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.