Nästa artikel
Polestar 2 och Cupra Formentor får toppbetyg i krocktest
Nyheter

Polestar 2 och Cupra Formentor får toppbetyg i krocktest

Publicerad 3 mars 2021
Flera nya bilmodeller har krocktestats av Euro NCAP. Svenskkinesiska elbilen Polestar 2 får högt snittbetyg.

Euro NCAP har släppt en ny omgång krocktester, och den här gången är det elbilen Polestar 2 och crossovermodellen Cupra Formentor som granskats. Båda två får toppbetyg.

Krocktesterna som Euro NCAP gör består av flera olika moment. Förutom ett slutbetyg på upp till fem stjärnor får bilarna ett procentbetyg i fyra olika kategorier: skydd för vuxna, skydd för barn, skydd för fotgängare och aktiva säkerhetssystem som exempelvis autobroms.

Polestar 2 får fem stjärnor i slutbetyg och det högsta snittbetyget bland alla bilar som krocktestats under 2020 och fram till i dag. Krockskyddet beskrivs som mycket bra med imponerande skydd vid en sidokollision men bilen är ”ganska aggressiv” mot andra bilar vid en krock.

Precis som flera andra nya bilmodeller har Polestar 2 även en centralt placerad krockkudde inne i kupén som ska hindra passagerarna från att krocka med varandra vid en olycka. Den fungerade bra i testerna.

Konkurrenten Tesla Model 3 har också fått ett femstjärnigt betyg av Euro NCAP och ett högre snittbetyg än Polestar i de olika testkategorierna, men det går inte att jämföra rakt av med Polestars resultat eftersom Teslan testades under 2019. Testmetoderna har justerats sedan dess.

Även för Cupra Formentor blev slutbetyget fem stjärnor, men när det gäller skydd av fotgängare och av förarens bröst vid det så kallade offsettestet kunde betyget vara något högre.

Populära kompaktsuven Renault Captur får snart ett coupésyskon i form av Renault Arkana. Även den får fem stjärnor i slutbetyg av Euro NCAP, liksom den eldrivna versionen av Lexus UX.

Läs också: Så mycket kostar Seats nya prestandahybrider

Ämnen i artikeln

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.