Bild
Nästa artikel
Nyheter

Plogbilen stressar fyra av tio svenskar

Publicerad 2021-02-17 06:33 (uppdaterad 2021-02-17 06:35)
Många vittnar om vårdslöshet mot vinterväghållarna. "En direkt fara för alla som arbetar med att hålla vintervägarna i bra skick".
Svevia, som bland annat sköter vägunderhåll, gav undersökningsföretaget Kantar Sifo i uppdrag att ta reda på svenskarnas attityd mot snöröjningsfordon och halkbekämpare.

Över 3.000 körkortsinnehavare besvarade undersökningen i början av 2021 och resultaten visar att 38 procent av dem har någon gång känt sig stressade när de hamnat bakom en plogbil, sand- eller saltbil. 
– Det är mänskligt att bli stressad om man får sakta in bakom en bil som röjer snö eller bekämpar halka. Men vi är där för att göra vägen framkomlig och säker. Den som gör en farlig omkörning riskerar livet på sig själv, på andra trafikanter och på våra förare, säger Olle Öberg, chef för division Drift på Svevia.

Yngre förare tenderade att bli mer stressade, medan de äldre tog det hela mer med ro. i gruppen 18-29 år svarade 48 procent att stressnivåerna höjts någon gång vid synen av plogbilen, jämfört med 32 procent av 50-64-åringarna. 

Sju av tio svarar dessutom att de upplevt att andra trafikanter kört hänsynslöst när de passerat fordonen. 
– Den vårdslösa attityd som många vittnar om innebär en direkt fara för alla som arbetar med att hålla vintervägarna i bra skick. Sakta alltid ned när du passerar eller möter ett fordon som plogar eller halkbekämpar, säger Olle Öberg. 

Svevia ser att trafikincidenterna ökar år för år i takt med att trafiken tätnar. Enligt studier sker de flesta olyckor vid möten och när bilister kör på snöröjningsfordonen bakifrån. 

Ämnen i artikeln

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.