Bild
Nästa artikel
Nyheter

Paris vill kapa trafiken med över 50 procent – och förbjuda genomfart

Publicerad 2021-05-19 17:55 (uppdaterad 2021-05-19 18:00)
Redan nästa år kan Frankrikes huvudstad införa förbud mot genomfartstrafik i de mest centrala delarna.

Flera stora städer har planer på att förbjuda vissa typer av bilar i stadskärnan för att sänka utsläppen. I vissa fall har det redan införts i form av så kallade miljözoner.

Frankrikes huvudstad har dock planer på att gå längre än de flesta, skriver Bloomberg. Paris vill halvera trafiken i de mest centrala delarna nästa år genom att nästan helt förbjuda genomfartstrafik. 

Målet är att minska utsläppen och ljudnivån och istället skapa trafikfria zoner med träd, cykelbanor och plats för fotgängare.

Målet är att minska utsläppen och ljudnivån

Den som vill köra bil från ena sidan av zonen till den andra får köra runt istället för att åka rakt genom den, eller välja andra färdsätt.

Personer som bor i området får dock köra in i zonen även i fortsättningen liksom hotellgäster, rörelsehindrade, hantverkare, leveransfordon och kollektivtrafik.

Totalt ska mer än 100 000 bilar dagligen stoppas från att köra in i zonen. För att stoppa genomfartstrafik som inte har något ärende i zonen, och därmed inget tillstånd att köra in, planeras både personer som övervakar trafiken och automatiska kameror som redan finns i andra städer.

Genomfartsförbudet är i nuläget ett förslag som Parisborna får tycka till om. Blir det verklighet införs det förmodligen 2022.

Läs också: Nya miljözonen igång – så kollar du om din bil är godkänd

Ämnen i artikeln

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.