Nästa artikel
”Oppositionens förslag är helt uppåt väggarna”
Nyheter

”Oppositionens förslag är helt uppåt väggarna”

Publicerad 21 mars 2022
Priset på bensin och diesel har börjat klättra uppåt igen. Oppositionens förslag på hur priserna kan sänkas får hård kritik.

Efter flera sänkningar i rad började bensin- och dieselpriserna återigen klättra uppåt i slutet av förra veckan. På måndagen gjorde Circle K ytterligare en höjning med 15 öre.

Bensin kostar numera 20,84 kr/l och diesel kostar 24,92 kr/l på bemannade stationer. Den som tankar HVO100 får betala 28,97 kr/l.

Oppositionen har lagt ett förslag som innebär att bensin- och dieselpriserna kan sänkas med 4–5 kronor per liter – betydligt mer än i regeringens förslag. Men oppositionens förslag går inte att genomföra och lurar svenskarna in i en kris, enligt klimat- och miljöminister Annika Strandhäll (S). Hon säger att oppositionen inte kommer få igenom det undantag från EU-reglerna som krävs.

– Det är hål i huvudet om man ska vara helt ärlig. De har inte koll på hur det fungerar. Kommissionen kan inte besluta om ett undantag. Direktivet har förhandlats sedan 2014 och det är inte realistiskt att tro att de 26 andra medlemsländerna ska ändra sig, säger hon i en intervju med Aftonbladet.

Uppror inom Vänsterpartiet

Även Vänsterpartiet anslöt sig till uppgörelsen, något som nu möts av hård intern kritik inom partiet. Ett 30-tal personer har skrivit under en protest och hävdar att en så stor sänkning av priserna är dålig för miljön och ökar försäljningen av rysk olja.

”Vi lever i turbulenta tider som kräver politiska omprioriteringar. Men det gäller att inte tappa huvudet alldeles”, står det i uppropet, enligt Sveriges Radio.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (11)

  • 21 mars 2022 lsoderlund skrev: Sett till…
  • 21 mars 2022 Men bra, då är vi 110%…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.