Nästa artikel
Öppnar för större skattesänkning: ”Jag är pragmatisk”
Nyheter

Öppnar för större skattesänkning: ”Jag är pragmatisk”

Publicerad 23 mars 2022 (uppdaterad 23 mars 2022)
Finansministern stänger inte dörren för att sänka bensin- och dieselpriset ytterligare – något som klimatministern kallat ”helt uppåt väggarna”.

Bensinpriset sänktes med 25 öre på onsdagen och ligger numera på 21,24 kr/l. Dieseln blev däremot 20 öre dyrare och kostar 25,97 kr/l. Även HVO100 blev 20 öre dyrare och gick därmed över 30-kronorsgränsen.

I maj ska priserna sänkas med 50 öre och i juni vill regeringen sänka priset med ytterligare 1,30 kr/l genom att sänka drivmedelsskatten så mycket som EU:s energiskattedirektiv tillåter.

Oppositionen har dock utlovat en betydligt större sänkning än så, med 4–5 kr/l, genom att ansöka om ett undantag från EU:s regler. Det är något som klimat- och miljöminister Annika Strandhäll (S) beskrivit som ”helt uppåt väggarna”.

– Det är hål i huvudet om man ska vara helt ärlig. De har inte koll på hur det fungerar, har hon sagt i en intervju med Aftonbladet.

Men hennes kollega i regeringen, finansminister Mikael Damberg (S), stänger inte dörren för att skatten kan sänkas ytterligare jämfört med det tidigare förslaget.

– Jag är pragmatisk, för mig är det viktigt att vi kan kompensera hushållen, säger han till TT.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (65)

  • 30 mars 2022 Axa skrev: Tydligt att AL…
  • 30 mars 2022 Tydligt att AL också kan…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.