Nästa artikel
Opel Vivaro-e ska locka hantverkare med 33 mils räckvidd
Nyheter

Opel Vivaro-e ska locka hantverkare med 33 mils räckvidd

Publicerad 28 april 2020
Opel lanserar en eldriven transportbil för köpare som vill komma undan straffskatten på dieselbilar.

Vid årsskiftet höjdes straffskatten för nästan alla bensin- och dieselbilar som inte har hybriddrift. Skatten slår extra hårt mot transportbilar, något som bland annat drabbar småföretag och husbilsköpare.

Tanken är att den som köper en bil med enbart förbränningsmotor och höga utsläpp ska betala en extra hög årsskatt. Det ska få fler bilköpare att välja en bil med lägre utsläpp. Men när det gäller transportbilar har utbudet av eldrivna alternativ inte varit särskilt stort.

De senaste åren har utbudet blivit betydligt bättre. I dag finns bland andra Renault Kangoo och Master, Nissan e-NV200, Peugeot Partner, Mercedes eVito och Volkswagen e-Crafter med eldrift. Dessutom är ett antal kinesiska alternativ och Volkswagen e-Transporter på ingång.

Nu lanserar Opel ytterligare ett eldrivet alternativ. Opel Vivaro-e är en helt eldriven transportbil med en räckvidd på mellan 23 och 33 mil enligt WLTP-körcykeln beroende på om köparen väljer batteripaketet på 50 eller 75 kWh. Elmotorn ger 136 hästkrafter och 260 Nm.

Kommer undan dieselskatten

Det finns tre varianter att välja på med olika längd och lastkapaciteten ska vara nästan lika hög som i modellerna med dieselmotor. Det finns även möjlighet till dragkrok med en högsta tillåtna dragvikt på 1 000 kilo. Lastutrymmet ska inte heller påverkas eftersom batteriet är placerat undertill.

Opel Vivaro-e kan snabbladdas med 100 kW på exempelvis lunchrasten och då laddas det lilla batteriet till 80 procent på en halvtimme (45 minuter för det större batteriet). Det omfattas även av en åttaårig batterigaranti (eller 16 000 mil).

Någon prislapp är ännu inte officiell men modellen blir dyrare att köpa än de dieseldrivna alternativen. Köparna kommer dock undan straffskatten som diesel-Vivaro drabbas av – den kan ligga på mellan 7 400 och 14 300 kronor per år under de första tre åren. Det blir 22 200–42 900 kronor på tre år.

Efter Opel Vivaro-e kommer även den mindre Combo-e med eldrift under 2021.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.