Nästa artikel
Opel Corsa på bantningskur
Nyheter

Opel Corsa på bantningskur

Publicerad 16 april 2019
Ingenjörerna har gjort allt för att minimera bilringarna. Vågen visar nu under ett ton.
I år kommer Opel att presentera sjätte generationen av småbilen Corsa. Inför premiären delar de med sig av väl avvägda informationsportioner. Tidigare har vi fått veta att nya Corsa kommer att släppas som elbil och att den kommer att utrustas med Opels adaptiva stålkastarteknologi Intellilux LED Matrix.

Nu berättar biltillverkaren att de gjort en grundlig genomgång för att se vilka viktbesparande åtgärder de kan genomföra, för att sänka förbrukningen. Bland annat kommer motorerna att vara av aluminium och fram- och bakaxlar har optimerats för att göra bilen lättare. Sätena har satts på strikt diet och den förbättringen ska ha skalat av 10 kilo på vågen.

Sammanlagt så väger femdörrarsversionen nu 980 kilo, en besparing på 108 kilo jämfört med föregående generation. Nya Corsa kommer med sina 4,06 meter att vara ungefär lika lång som utgående generation. 

Diskutera: Vad tycker du om Opel Corsa?

 

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2019-04-16 13:20
Klarsynt

Det är bra fast jag ogillar ljudet av "optimering" ty det enda det egentligen betyder är att något har gjorts tunnare och mindre hållbart, misstänker jag. Och sedan kommer ju inte Corsa att väga under tonnet längre när de trycker i en sisådär 500 kilo miljövidrigt blodsbatteri.

.

#2 • Uppdaterat: 2019-04-16 13:55
StefL

Vi vet vad du tycker om elbilar vid det här laget så du behöver inte upprepa din åsikt in absurdum. Och själv antar jag att du älskar den sagolikt miljövänliga verksamhet som kallas oljeutvinning... Eller har du helt enkelt investerat hela ditt surt förvärvade sparkapital i ryska oljeaktier och försöker hindra det från att gå upp i rök?

Några 500 kg kommer heller knappast ett batteri i en Corsa att väga då det lär räcka med ett batteri i storleksordningen 50-60 kWh som mest. Inte ens Teslas största batteri - fn 100 kWh - väger mer än cirka 400 kg om jag är rätt underrättad...

#3 • Uppdaterat: 2019-04-16 14:14
Raphael

e-Corsa får samma drivlina som Peugeot e-208, samma 50 kWh batteri och motor.

I övrigt kan sägas att en lättare Corsa är utmärkt. Det är inte hållbart att bilarna blir tyngre och tyngre, större och större. Högre vikt innebär mer energiåtgång. Vi behöver snåla på resurserna.

#4 • Uppdaterat: 2019-04-16 15:10
Klarsynt

@StefL

Som vanligt är du helt felunderrättad.

.

#5 • Uppdaterat: 2019-04-16 19:19
Styggavargen

Va? De jobbar hårt med en liten Corsa när de samtidigt släpper ut SUV modeller som väger X antal hundra kilo mer.. snacka om att sila mygg och svälja kameler! Många andra märken borde sätta mer fokus på att få ned vikten på bilarna, speciellt SUV modellerna. Löjligt tungt när bilar börja väga upp mot 2 ton eller mer.

#6 • Uppdaterat: 2019-04-16 22:02
Raphael

Corsan har den franska CMP/EMP1 plattformen som är 40 kg lättare än föregångaren PF1, ändå är den mer vridstyv, modulär och har högre säkerhetsnivå samtidigt som den släpper igenom mindre vägbuller på grund av ny isolering. Ni kanske minns att PSA gjorde ett stort nummer av att EMP2 var lättare än föregångaren när den landerades i C4 Picasso II, Peugeot 308 II och 3008 II. Well, CMP är en mindre version av EMP2. Genom materialval som magnesium och aluminium så lyckas man göra plattformen lättare samtidigt som den är starkare.

Opel/GM har haft alldeles för tunga plattformar vilket drog upp förbrukning och utsläpp.

Övrigt som sänker vikten är övergången till franska motorer, de väger mindre än de tyska för de är gjorda i aluminium. Man har även använt aluminium i fronten, vilket också sänker vikten ytterligare.

Så det är flera åtgärder tillsammans som sänker vikten.

Viktminskningen sker alltså inte genom att minska material, inredning, isolering etc. Utan genom att använda mer aluminium. Andra och lättare material än tidigare, som dock är dyrare. Men genom att man delar plattform och motorer med andra PSA bilar så sänker man produktionskostnaderna.

Plattformen CMP finns redan ute i DS3 Crossback, och journalister har verkligen berömt den plattformen. Och den större EMP2 har ju också fått utmärkt betyg, framförallt för mycket säkra vägegenskaper. CMP är i princip en nerskalad EMP2.

#7 • Uppdaterat: 2019-04-16 22:09
Raphael

Vargen, PSAs SUV:ar väger mindre än flera av konkurrenterna pga att de har en lätt och stark plattform tack vare kombinationen aluminium och magnesium.

T ex Opel Grandland X på EMP2 plattform har tjänstevikten 1350 kg med minsta motorn, det är 140 kg lättare än den lättaste versionen av VW Tiguan som väger in på 1490 kg.

#8 • Uppdaterat: 2019-04-16 22:11
Raphael

Genom att PSAs plattformar kör med 4-hjulsdrift genom dubbla elmotorer, så behöver de inte en kardantunnel som annars skulle innebära extra material och vikt. Det är en anledning till att PSAs SUVar är lättare än många konkurrenter.

#9 • Uppdaterat: 2019-04-16 22:44
N-iklas

Bortsett från siffror och fakta är alla de där påståendena bara reklamsnack som det saknas bevis för.

"Viktminskningen sker alltså inte genom att minska material, inredning, isolering etc. Utan genom att använda mer aluminium. Andra och lättare material än tidigare, som dock är dyrare"

För dessa ord finns det inga bevis.

#a • Uppdaterat: 2019-04-17 08:08
Maisch

Bra jobbat, med låg vikt bli bilen roligare att köra, samtidigt som däckslitage, bromsslitage, förbrukning och resursåtgång vid produktionen minskar. Strukturoptimering handlar ju om att ha rätt hållfasthet av material och rätt mängd material på rätt plats. Det behöver inte bli några upplevda kompromisser för föraren, snarare tvärt om, om det är gjort bra.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.