Nästa artikel
Oklart om bilägarnas tusenlapp blir verklighet
Nyheter

Oklart om bilägarnas tusenlapp blir verklighet

Publicerad 28 april 2022
Det är långt ifrån klart om ”tusenlappen” som ska betalas ut till svenska bilägare blir verklighet.

Regeringen tog fram en åtgärdsplan för att dämpa effekterna av de höga bensin- och dieselpriserna tidigare i år. En åtgärd var att skicka ut 1 000 kr i kompensation till alla bilägare, och ytterligare 500 kr till den som bor på landsbygden.

Men kompensationen ”hänger i luften” och har inte tillräckligt stöd i riksdagen för att bli verklighet, rapporterar Sveriges Radio. Som det ser ut nu kommer den inte röstas igenom.

– Flera riksdagspartier har sagt att regeringen istället ska undersöka om det är möjligt att få ett undantag från EU-reglerna om minimibeskattning för drivmedel, säger finansminister Mikael Damberg (S) till P4 Värmland.

Kritik från oppositionen

På söndag den 1 maj sänks drivmedelsskatten som en del i regeringens åtgärdspaket. Det innebär att priserna förväntas sjunka något. Skatten sänks så mycket som är tillåtet utan att behöva ansöka om särskilda undantag hos EU.

Oppositionen har kritiserat att regeringen inte ansökt om undantag för att sänka skatten ytterligare, men enligt Mikael Damberg är det inte så lätt att få igenom den typen av undantag från EU-reglerna.

– Går det? Jag är ganska pragmatisk. Jag kommer fortsätta jobba för drivmedelskompensation. Om EU öppnar för att sänka skatten kan vi jobba mot det.

Priset på bensin och diesel har skenat de senaste månaderna efter Rysslands invasion av Ukraina. Även den skärpta reduktionsplikten gör sitt för att öka priserna på macken.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (10)

  • 1 maj 2022 Elbil_Vw skrev: P Priserna…
  • 1 maj 2022 Pi skrev: Soppan har väl…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.