Bild
Nästa artikel
Nya Mini Clubman har växt om sin föregångare.
Nya Mini Clubman har växt om sin föregångare.

Officiell: Helt nya Mini Clubman!

Nyheter

Helt nya generationen av kombibilen Mini Clubman är nu avslöjad. Här är bilder av och fakta om den tysk/brittiska storlastaren.

Ända sedan senaste versionen av nya Mini visades har det siats om en ny modell av kombin Clubman. Premiären är planerad till Frankfurt-salongen i september men nu släpps första bilderna och faktauppgifterna.

Nya Mini Clubman mäter 4,25 meter på längden, vilket är 27 centimeter längre än dagens Clubman. Hjulbasen ska ha växt med 10 centimeter till 2,67 meter vilket är exakt samma som hos plattformssyskonet BMW 2-serie Acive Tourer, det gäller även på bredden där båda bilar mäter 1,80 meter (+9 centimeter mot föregående Clubman). Höjdmåttet är 1,5 centimeter högre än tidigare, det vill säga 1,44 meter.
 
Motorerna blir desamma som i tre- och fyradörrarsversionerna av Mini, det vill säga 3-cylindrig och 4-cylindrig bensinturbo på 136 respektive 192 hk samt en 4-cylindrig turbodiesel på 150 hk.

Det finns indikationer på att en hybrid kan bli aktuell. Detta styrks av den testbil som en av våra läsare var uppmärksam nog att spana i på Essingeleden i Stockholm tidigare i år. Nya Clubman är även första Minin som kan få åttaväxlad Steptronic-automat.
 
Bilen har plats för fem och ISOFIX-fästen finns i baksätet men är tillval till passagerarstolen fram. Dörrkonfiguration blir samma som hos det Clubman-koncept som visades förra året. Detta innebär att den karaktäristiska bakdörren, som hängts upp i bakkant, försvinner. Själva bagageutrymmet har växt med 100 liter till 360 liter. Fälls baksätets ryggstöd blir maximal lastkapacitet 1 250 liter.

Priset är ännu okänt, liksom lanseringsdatum.
 
Diskutera: Vad tycker du om Minis Clubman-modell?
Officiell: Helt nya Mini Clubman!
Officiell: Helt nya Mini Clubman!
Officiell: Helt nya Mini Clubman!
Officiell: Helt nya Mini Clubman!
Officiell: Helt nya Mini Clubman!
Officiell: Helt nya Mini Clubman!

Kommentarer

#1
2015-06-24 16:43

Ruskigt tråkig om man jämför med "gamla" Clubman som den ersätter.
Vad har hänt med Mini? Har dom sparkat alla som var med och gjorde den "nya" minin eller har dom drabbats av hybris och tror att allt man sätter Mini-loggan på automatiskt säljer?

#2
2015-06-24 17:03

Synd att de gått över till traditionell baklucka. Annars tycker jag den var rätt snygg. Fast jag kommer aldrig att gilla den där köksvågen på mittkonsolen.

#3
2015-06-24 17:23

Dags att ta bort benämningen Mini?

#4
2015-06-24 19:31

Swemba..."gått över till traditionell baklucka"...titta på bilderna en gång till...

#5
2015-06-25 09:35

@SiggeNn, Aha, där ser man! Jag tittade bevisligen inte på alla bilderna och tolkade texten fel. :)

#6
2015-06-25 21:32

Rätt snygg är den men som sagt namnet Mini passar ju inte så bra längre. Nästan lika bred som första S80, Volvos på den tiden största bil. Då chockades alla över hur bred den var och hur otymplig den skulle bli i stan. Ska varje bilgeneration fortsätta bli 5 cm bredare och 20 cm längre än sin föregångare åker vi om 30 år runt i bilar i storlek Stridsvagn S.

#7
2015-06-27 19:12

Cool på sitt sätt, ändå.
Fast bakdörrar istället för lucka? Dock bättre tänkt än som på vissa japaner, en dörr hängd i högerkant blockerande mot trottoaren, öppnande ut mot gatan.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.