Nästa artikel
Rosttest: Mini Clubman (2016)
Rost

Rosttest: Mini Clubman (2016)

Publicerad 2 maj 2016 (uppdaterad 28 november 2016)
Mini Clubman.
Sidodörrarnas annorlunda konstruktion kan antingen hjälpa eller stjälpa. Läs mer i Vi Bilägares rosttest.
Karossen är helt av stålplåt, men det hindrar inte att Mini får ett högt betyg. Den är en av marknadens bäst rostskyddade bilar med plåtkaross. Dörrar, huv och bakdörrar har bra limningar och är invändigt vaxbehandlade.

Sidodörrarna har en annorlunda konstruktion med öppna hörn som gör att fukten vädras ut. Exakt hur det fungerar på sikt återstår dock att se, konstruktionen är av en typ vi inte stött på tidigare. Även balkarna under bilen är invändigt behandlade och trösklarna är helsvetsade mot golvet.

Underredet täcks av filtliknande sköldar, men innanför dessa finns en bra behandling och alla skarvar under bilen är väl tätade.   
 
Rostskyddsgaranti: 12 år.

Testinformation

Betyg rost: 4 av 5

Betyg

  • 5. Materialval, konstruktioner och övriga skyddsåtgärder är effektiva. Rostangrepp bör inte komma inom de första sex åren.
  • 4. Välgjort rostskydd med några tveksamma konstruktionslösningar som på sikt kan orsaka problem.
  • 3. Normalbra rostskydd där någon form av behandling gjorts i fabrik eller i efterhand. Konstruktioner/material kan under en tid rädda sämre behandling.
  • 2. Behandlingen är sparsam eller saknas ofta helt och hållet. Oftast enbart material av stål. Angrepp inom några år, inte alltid synliga för blotta ögat.
  • 1. Undermåligt rostskydd. Bilarna klarar inte en vinter på saltindränkta vägar utan angrepp. Behandling rekommenderas omgående.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • 2016-05-02 15:19
VW Polo 2012

VIB skriver (Prisklass. Rostskyddsbetygen sätts alltid i relation till den storleks- och prisklass som objektet tillhör. Det betyder att kraven ökar ju högre status och prisklass som bilen har.)
Och det här tycker jag är mycket märkligt! Kolla hur mycket eller lite en bil eventuellt kan rosta, och strunta i prisbilden och statusen på bilen. Annars förstår i alla fall inte jag vad stjärnorna står för.

#2 • 2016-05-02 20:32
milkylainen

Öh? Vadå inte stött på tidigare? Öppna hörn i dörrar är en BMW-konstruktion. Inte så konstigt eftersom det ägs av BMW.
Samma konstruktion återfinns hos de flesta BMW-modeller. Min 5:a ser exakt likadan ut i hörnet.

Här är en av era egna bilder (320 GT).
http://www.vibilagare.se/sites/vibilagare.se/files/styles/large/public/images/2015/09/bmw-rost.jpg?itok=Rku1KTh-

Sover ni på jobbet eller?

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.