Nästa artikel
Nya siffror: Volvos laddhybrider fortsätter öka
Nyheter

Nya siffror: Volvos laddhybrider fortsätter öka

Publicerad 31 mars 2021 (uppdaterad 31 mars 2021)
Volvo, Jaguar och Land Rover har högst andel laddbara modeller i nybilsförsäljningen. Men bland elbilarna är Volvos modell frånkörd.

Förra året var Volvo en av biltillverkarna som hade högst andel laddhybrider i bilförsäljningen. Och den trenden verkar fortsätta även i år.

Nya siffror från analysföretaget Jato Dynamics visar att Volvo XC40 ligger i topp bland de mest registrerade laddhybriderna under februari månad i år. Ökningstakten jämfört med samma månad förra året är hela 323 procent.

Faktum är att Volvo har tre modeller på tio-i-topp-listan över Europas populäraste nya laddhybrider: XC40 på första plats, XC60 på sjätte plats och V60 på nionde plats.

Volvo har tre modeller på topplistan över Europas populäraste laddhybrider

Bland elbilarna har Volvo ännu inte haft lika stor framgång. XC40 Recharge finns inte alls med på topplistan över de tio mest registrerade elbilarna. Den toppas av Tesla Model 3 följt av Volkswagen ID 3 och Renault Zoe.

På listan över de mest registrerade bilarna över huvud taget, oavsett bränsle, får Volkswagen Golf se sig slagen. Den brukar toppa listan men nu görs det istället av Peugeot 208 och 2008. Volkswagen Golf får nöja sig med en tredjeplats.

Volkswagen Golf får nöja sig med en tredjeplats på listan över de mest registrerade nya bilarna i Europa under februari månad.

Bland biltillverkarna som har högst andel elbilar och laddhybrider bland de registrerade bilarna ligger Geely, där Volvo ingår, riktigt bra till med en laddbilsandel på hela 45 procent. Även Jaguar Land Rover har gjort en imponerande rusning till över 30 procent.

Renault Nissan ligger dock på bara tolv procent trots att pionjärmodellerna Leaf och Zoe finns i modellutbudet och sålts länge. Toyota har lanserat en laddhybridversion av RAV4, men laddbilsandelen är ändå bara knappt fyra procent.

I februari ökade suvarna med elva procent medan mer ”lågbyggda” bilar tappade 23 procent. Familjebussarna tappade 58 procent.

Biltillverkarna med högst andel elbilar och laddhybrider

Procentandel av totalt antal registrerade bilar i februari 2021 på den europeiska marknaden.

1. Tesla (100%)
2. Geely (45%)
3. Jaguar Land Rover (31%)
4. BMW (24%)
5. Hyundai (16%)
6. Renault Nissan (12%)
7. Volkswagen (11%)
8. Stellantis (9%)
9. Ford (5,7%)
10. Honda (3,7%)
11. Toyota (3,6%)
12. Mazda (3,3%)
13. Subaru (0,9%)
14. Suzuki (0%)

Källa: Jato

Ämnen i artikeln

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.