Nästa artikel
Kärvande bromsar stoppar elbilar på besiktningen
Nyheter

Kärvande bromsar stoppar elbilar på besiktningen

Publicerad 2 mars 2023 (uppdaterad 2 mars 2023)
Var tionde Tesla som besiktigades av tyska TÜV blev underkänd förra året, visar nya siffror.

Elbilarnas tyngd är en av anledningarna till att de kan få anmärkningar på besiktningen, eftersom det ställer högre krav på komponenterna. Det visar en årlig genomgång av tyska besiktningsföretaget TÜV.

Den senaste sammanställningen visar att nästan var tionde Tesla blir underkänd på TÜV:s besiktningar. Förutom att halvljus och dimljus kan strula har det visat sig att Tesla Model 3 oftare har problem med bromsskivorna och hjulupphängningen än snittbilen. Resultatet blir att Tesla har ungefär samma besiktningsresultat som budgetbilarna Dacia Logan och Dokker samt Volkswagen Sharan.

Totalt har TÜV presenterat besiktningsresultatet för fyra elbilar där det finns tillräckligt stort statistiskt underlag.

  • Renault Zoe blir underkänd i 5,3 procent av fallen vilket är precis som snittbilen i sin åldersgrupp. Även här är det vanligt med fel på bromsarna, och det gäller generellt sett för många elbilar eftersom de ofta kan ”motorbromsa” kraftigt utan att använda de konventionella bromsarna som då kan börja kärva.
  • Nissan Leaf klarar sig bättre än snittbilen med en ”underkännandegrad” på 4,3 procent.
  • BMW i3 ligger något sämre till med 5,9 procent.

Generellt sett är det alltså bromsarna som verkar vara elbilarnas akilleshäl, men rostmässigt har elbilarna inte mer problem än konventionella bilar, enligt TÜV – snarare tvärt om.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (69)

  • 4 mars 2023 Jo en sak först. Jag brukar…
  • 4 mars 2023 😂😂😂😂. Tror vi kan lägga ner…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.