Nästa artikel
Elbilar kan få särskilda regler på bilbesiktningen
Nyheter

Elbilar kan få särskilda regler på bilbesiktningen

Publicerad 2 mars 2021 (uppdaterad 2 mars 2021)
I Norge kollas elbilarnas komponenter på besiktningen, något som nu även svenska besiktningsföretag sneglar på.

Snart kan reglerna för att besiktiga elbilar göras om. Det framgår av en ny rapport från branschorganisationen där de stora besiktningsföretagen är medlemmar.

Anledningen är att flera av de moderna system som många förare använder i dag och som finns i moderna bilar inte kontrolleras fullt ut, något som utgör en risk när det nu börjar rulla ut allt fler elbilar på vägarna. Högvoltsbatteriet, kablar och laddutrustning kontrolleras till exempel inte för att hitta eventuella fel.

– Laddbara fordon kommer bli en allt större del av fordonsparken. I takt med att tiden går åldras och förslits också dessa fordon. Därför krävs en särskild kontroll av de delar som är unika för laddbara bilar, vilket saknas i dagens regelverk, säger Tord Fornander, ordförande för Fordonsbesiktningsbranschen.

Elbilsförsäljningen i Norge har ökat explosionsartat de senaste åren och där finns redan särskilda kontrollpunkter för laddbara bilar. Där kollas till exempel högvoltsbatteriet för att hitta fysiska skador och läckor. Även kablar i drivsystemet och laddkabeln kontrolleras.

Läs också: Topplista: 100 vanligaste felen vid besiktningen

Ämnen i artikeln

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.