Nästa artikel
Nya siffror: Fortsatt ras för bensin- och dieselbilar
Nyheter

Nya siffror: Fortsatt ras för bensin- och dieselbilar

Publicerad 2023-01-03 06:35
Vanliga förbränningsbilar med bensin- eller dieselmotor backar kraftigt på den svenska marknaden, och laddhybriderna kan ha nått sin topp.

Det har aldrig tidigare registrerats så många nya elbilar i Sverige som förra året. Totalt registrerades nästan 95 000 nya elbilar vilket är en ökning med 65 procent jämfört med året innan.

Ökningen sker till stor del på bekostnad av vanliga bensin- och dieselbilar. Det registrerades 47 procent färre bensinbilar under 2022 jämfört med 2021, och för dieselbilarna är raset ungefär lika stort.

Sedan 2014 har bensinbilarna gått från en marknadsandel på 35 procent till 22 procent. Under samma period har dieselbilarna gått från 59 till bara 12 procent. Det står alltså klart att nybilsköparna i allt mindre utsträckning väljer en bil med enbart förbränningsmotor.

Samtidigt visar siffror från Mobility Sweden att hybridbilar som inte går att ladda hade en marknadsandel på nio procent under 2022. De har ökat kraftigt jämfört med 2014, men det senaste året är ökningen bara två procentenheter.

Laddhybriderna står i dag för drygt en av fyra nyregistrerade bilar, men Sverige kan eventuellt ha passerat ”peak laddhybrid”. Både marknadsandelen och antalet nyregistrerade bilar minskade mellan 2021 och 2022 för laddhybriderna.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (0)

Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.