Nästa artikel
Nya siffror: Då blir elbilen billigare att äga än avgasbilen
Nyheter

Nya siffror: Då blir elbilen billigare att äga än avgasbilen

Publicerad 30 mars 2023
En elbil i mellanklassen ”kör om” en lika stor bensin- eller dieselbilar när det gäller milkostnad efter tre år, visar en ny studie. Men för småbilar dröjer brytpunkten mycket längre.

Trots ett betydligt högre inköpspris är elbilen ofta billigare att äga i längden än motsvarande bensin- eller dieselbil – det har flera studier och granskningar slagit fast.

Nu har tyska Fraunhofer ISI kommit fram till samma slutsats i en ny rapport. Institutet har räknat ut den totala ägandekostnaden för olika biltyper med utgångspunkt i siffror från bilistorganisationen Adac, på uppdrag av tyska konsultföretaget Now.

En elbil är billigare att äga än en bil med förbränningsmotor, visar analysen – även med de höga elpriserna som många hushåll drabbats av under vintern.

”En elbil är billigare att äga än en förbränningsbil – även med de höga elpriserna”

Men det finns några frågetecken i analysen som Fraunhofer också belyser särskilt.

  • Den låga ägandekostnaden beror delvis på elbilsbonusen som betalas ut i Tyskland och på att många elbilsägare kan ladda hemma.
  • Den som i stället laddar ”på stan”, utan möjlighet att ladda sin bil hemma, får betala upp till 42 procent mer för sitt elbilsägande. Milkostnaden blir också högre om elbilsbonusen tas bort, som i Sverige.
  • Kostnaden för försäkring, besiktning och service uppges ligga på ungefär samma nivå för elbilar som för avgasbilar, enligt den nya rapporten. I andra rapporter som publicerats tidigare hade elbilarna ofta ett övertag när det gäller servicekostnad, men låg sämre till när det gäller försäkringspremie.

I mellanklassen lönar sig elbilen efter omkring tre år, enligt analysen. I småbilsklassen behövs mellan fem och åtta år för att nå ”break even” för elbilen.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (35)

  • 6 april 2023 Jodå Christer - men jag…
  • 6 april 2023 Pi skrev: Christer - absolut…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.