Nästa artikel
Nya sanktionspaketet: Nu stoppas ryska dieselimporten
Nyheter

Nya sanktionspaketet: Nu stoppas ryska dieselimporten

Publicerad 2023-02-06 10:45 (uppdaterad 2023-02-06 15:26)
I helgen infördes ett nytt sanktionspaket som förbjuder import av rysk diesel som transporteras sjövägen till EU.

Importen av drivmedel från Ryssland till Europa har minskat kraftigt efter kriget i Ukraina bröt ut. Nu inför EU dessutom ytterligare ett sanktionspaket.

Från och med den 5 februari är det förbjudet att importera diesel från Ryssland sjövägen. Stora mängder bränsle måste nu hämtas någon annanstans – främst från USA, Mellanöstern och Indien. Tanken med sanktionspaketet är att minska beroendet av Ryssland i den europeiska energimixen, och samtidigt minska intäkterna till den ryska krigskassan.

På EU-nivå stod Ryssland för mer än hälften av allt bränsle som importerades när kriget började. I december låg den siffran på 27 procent. 

Nio procent av den råolja som importerades till Sverige under 2021 kom från Ryssland, enligt organisationen Gröna Mobilisters rapport. Men av de fossila drivmedel som säljs har nästan hälften, 48 procent, okänt ursprung.

Flera bedömare och analytiker har varnat för högre dieselpriser som en följd av det nya sanktionspaketet. Hos svenska Circle K och OKQ8 blev dieseln dock tio öre billigare på måndagen.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (1)

  • 2023-02-06 16:01 Inte ett år för tidigt, det…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.