Bild
Nästa artikel
Nya planen: Sverige ska bygga fler hållbara elbilsbatterier

Nya planen: Sverige ska bygga fler hållbara elbilsbatterier

Nyheter

Regeringen ska se över regelverken för att öka batteriproduktionen.

I takt med att biltillverkarna lanserar fler och fler elbilar ökar efterfrågan på batterier enormt. Kinesiska och sydkoreanska batterileverantörer har lagt beslag på en stor del av marknaden på bekostnad av exempelvis japanska leverantörer.

Även Tyskland har hamnat i bakvattnet när det gäller batteritillverkning, något som förbundskansler Angela Merkel tidigare kritiserat.

I Sverige bygger Northvolt en stor batterifabrik i Skellefteå och ett utvecklingscenter i Västerås. Northvolt har fått 159 miljoner kronor i statligt stöd och skrev nyligen under ett viktigt avtal med BMW.

Nu ger regeringen tre olika myndigheter – Energimyndigheten, Naturvårdsverket och Statens geologiska undersökning (SGU) – i uppdrag att se över hur Sverige skulle kunna bygga ännu fler batterier för olika typer av eldrivna fordon.

– Det handlar om att se till att det finns en samsyn så att vi inte har regelverk som styr i olika riktningar och titta på vilka insatser som myndigheterna kan göra, säger finansmarknadsminister Per Bolund (MP).

Tillverkningen ska också vara hållbar, poängterar regeringen i ett pressmeddelande.

– I Sverige kommer vi att se en rasande elektrifieringstakt de närmsta åren även om vi redan nu säljer flest elbilar i hela EU. Då är det jätteviktigt att de batterier som används inte bidrar till mer miljöförstöring eller till fruktansvärda arbetsvillkor, säger energiminister Anders Ygeman (S).

Läs också: Northvolt tecknar miljardavtal med BMW

Taggar: Nyheter

Kommentarer

#1
2020-08-04 12:41

Energimyndigheten? Naturvårdsverket?? SGU??? Per Bolund????

Kalmar verkstad? Tummetott?

Ska Sverige styra batteriutveckling i världen och förhindra "fruktansvärda" arbetsvillkor?

Typiskt MP initiativ. I Stockholm plogar man cykelbanorna före gatorna!

Om staten håller sina fingrar borta och minskar på regelverk och avgifter så är det det bästa man kan göra.

#2
2020-08-04 14:34

Nu handlade det om att styra batteritillverkningen i Sverige och inte världen. Självfallet ska vi ha ett regelverk som innebär att produktionen ska belasta miljön så lite som möjligt. Självfallet ska vi ha sjyssta arbetsvillkor. Utan arbetarrörelsen i Sverige så hade vi fortfarande haft kvar slavarbete och utnyttjandet av människor. Staten ska absolut ha fingrar i detta.

#3
2020-08-04 14:55

Ja det är väl inte så svårt? Se till att bygga några nya kärnkraftverk så att vi kan få strömmen när vi behöver den så ska det nog gå att göra det riktigt miljövänligt.

#4
2020-08-04 17:19

Satsa på vätgas.

#5
2020-08-04 17:38

Panopticon, antar att du glömt Tjernobyl :)

#6
2020-08-04 18:16

Det har inte med saken att göra.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.