Nästa artikel
Nya Peugeot 308 – fakta och bilder
Nyheter

Nya Peugeot 308 – fakta och bilder

Publicerad 13 maj 2013 (uppdaterad 14 maj 2013)
Konkurrensen i Golfklassen tätnar. Nu visar Peugeot de första bilderna på nya generationen 308 ­– som bantats med hela 140 kilo.

Efter sex år på marknaden presenterar Peugeot en avlösare till 308 och precis som dagens modell kommer den att kallas 308. Tidigare har sista siffran i en ny Peugeot räknats upp, men nu har den franska tillverkaren beslutat att stanna vid siffran åtta.

Bilen är byggd utifrån en ny plattform som så småningom kommer att utgöra grund för flera modeller från Peugeot och koncernkollegan Citroën. Längden är 4,25 meter och höjden 1,46 meter, vilket är något kortare och lägre än den utgående modellen.

Den nya plattformen har också inneburit viktbesparingar. Nya 308 väger hela 140 kilo mindre än tidigare och det ger effekt på bränsleförbrukningen. Enligt Peugeot ska den snålaste versionens CO2-utsläpp stanna på 85 g/km.

Designen är givetvis ny och släktskapet med nya 208 och 508 är tydligt. Borta är det stora gapet i fronten som tidigare varit en vattendelare bland formtyckare.

Inuti kupén har Peugeot utformat förarplatsen på ungefär samma sätt som i 208. Det betyder att ratten är liten och instrumenten högt placerade. Tanken är att föraren inte ska behöva släppa blicken från vägen och se mätartavlorna ovanför ratten.

Nya 308 ska tillverkas i Peugeots fabrik i franska Sochaux och försäljningsstarten är planerad till hösten 2013. Officiell premiär blir det på Frankfurtsalongen i september.

Under nästa år är fler karossvarianter att vänta, bland annat kombin 308 SW.

Diskutera: Vad tycker du om nya Peugeot 308?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2013-05-13 11:57
Gäst (ej verifierad)

Betydligt mer harmonisk och elegantare än det nuvarande missfostret.
Kanske lite anonym, (speciellt framifrån), men jag tycker att man slagit in på rätt väg. Diskret elegans precis som en riktig Pegga sak vara.

Beröm också för att man inte gjort den större och att man sparat vikt. Finns kanske hopp för PSA ändå?

#2 • Uppdaterat: 2013-05-13 12:43
Swemba

Riktigt snygg exteriört, men jag blir inte klok på placeringen av instrumenten. Ser helt fel ut och jag tvivlar på att det finns någon praktiskt nytta med det.

#3 • Uppdaterat: 2023-03-21 08:26
Gäst (ej verifierad)

Äntligen en Peugeot utan en front som påminner om en flinande näsapa och ett akterkastell som bara en mor kan älska...
Designmässigt så tycker jag att Peugeot har varit ute och cyklat de senaste tio åren med ett formspråk som varit snudd på barnsligt, men nu har de alltså fått till det tycker jag.
Tror också att det kan komma att återspegla sig i försäljningssiffrorna där Peugeot fört en tynande tillvaro på senare år, om bara folk vänjer sig vid den lite udda instrumenteringen.

#4 • Uppdaterat: 2013-05-13 12:58
hultarn

Betydligt menlösare formspråk, upptäckte till min fasa att den påminner om Golf snett bakifrån...
I vart fall är det bättre än 308 idag (särskilt bak), som är bra mycket fulare än föregångaren 307.

Påminner inte fronten lite om CR-V med de där dubbla grillarna?

Inredningen ser väldigt ren och elegant ut, inte massor av små knappar nere framför växlespaken, men om det funkar bra med instrumenten däruppe måste provas. Kanske är bra? Jag vet att många sågar idén direkt, men som sagt: man måste ju köra bilen själv först innan man vet.
Fast, jag förstår inte varför mätarna är så brett isär?

#5 • Uppdaterat: 2013-05-13 13:04
KaptenOberkommandok

För långt mellan huvudinstrumenten. Och varför detta bredkäftade brevinkast mitt på instrumentbrädan?

Njae, Golf är Golf!

#6 • Uppdaterat: 2013-05-13 13:19
Mistro

Vill nog säga att Peugeot snarare har växt kraftigt i Sverige under de senaste åren än tvärtom.
Vad gäller den nuvarande 308:an så är det en bil som jag gillar allt mer.
Utseendet är t.o.m enligt mig riktigt lyckat åtminstone på 308 ( efter facelift )
men bakdelen på SW kan ta ett tag att vänja sig vid.
Idag är jag bara glad över att bilen har den formen som den har eftersom att den gör bilen rymlig.
Höjden är snyggt maskerad vilket gör att man inte för tankarna till en minibuss trots att bilen är ungefär lika hög som en sådan.

Eftersom att vi över lag inte tycks uppskatta rymliga bilar så blir bilarna också allt mindre och det återstår att se hur den nya 308:an kommer att förvalta sitt arv gällande utrymmena.
Som det ser ut just nu har jag bara två negativa aspekter runt märket som jag inte kan acceptera och det är de höga servicepriserna samt att nybilsgarantin numera är sänkt till 3 år.

#7 • Uppdaterat: 2013-05-13 13:34
Mistro

Var lugn för att nya 308:an kommer att utrustas med den teknik som krävs för att klara 5 stjärnor i EuroNcap "AL"
Detta är ingen dyr bil och behöver inte heller vara bäst på allt,...eller ens något så länge som den är prisvärd.
Vilken typ utav huvairbag har din nya Bmw som kostar mer än dubbelt så mycket?
Extremt dyra säkerhetstillbehör tycker jag att man främst kan kräva utav de dyrare fabrikaten och sen får man hoppas att dessa finesser fungerar bra också vilket inte var fallet i ett test ( Toppgear ?) där en MB inte riktigt visade sig vara fullt värd sina pengar. ( efter ett mindre lyckat "Autobromstest" )

#8 • Uppdaterat: 2013-05-13 13:37
Irvor

Bra att den inte växer ur sin bilklass.
Men 6 cm lägre gillar jag inte !
Vill inte krypa ner mot asfalten när jag ska in i bilen.
Lägre sittposition ger också sämre överblick runt om.
Men designen är bra, dock dyster färg på insidan.

#9 • Uppdaterat: 2013-05-13 13:59
Raphael

Formspråket är som en halvkombiversion av 508, jag misstänker att nya 308 SW blir som en kortare 508 SW. 307 var högbyggd och mycket cross-over i designen, den fick både vänner och kritiker. För mig hade de gärna fått fortsätta med högbyggnationen. Möjligen innebär detta mer utrymme i programmet till 5008:ans efterföljare. Både 308 SW och 5008 finns som 7-sitsiga... intern kannibalism. Nu blir det mer differens och 5008:an får en tydligare positionerna, som ett sportigare och mer personbilsliknande alternativ till Citroëns bussiga avslappnade Picassos.

Inredningen komme säkert i flera färger och utföranden, som finns idag hos 208 och nu 2008:an. Där lyxversionerna finns med bronsröd textur och belysning i instrumentens ringar och LED-belysning i taket för särskild ljusatmosfär - jag tror detta kommer även till 308 II men vi får se när det blir fler detaljer.

Lite för fyrkantig i designen för min smak, jag saknar de rundare fräckare formerna samtidigt som jag tror det är bra att förnya sig ibland. Akterpartiet är ovanligt fyrkantigt för att vara Peugeot.

De nya motorerna och ner mot 85 g Co2 blir klassledande för storleksklasen när den kommer till hösten, vi får se hur länge det håller tills konkurrenterna kommer ikapp men det är helt klart positivt att utsläppen minskar.

En ren interiör där touchskärmen står för det mesta av reglagen för stereon, klimatkontroll, olika inställningar m m ger en estetisk interiör.

Fälgarna dock för stora som på de flesta nya bilar...

Den mindre ratten ger en mer direkt styrning och närkontakt med bilens upplevelse, lite mer dynamik och körglädje, mer go-kart, mer Formel 1 där man också har små rattar. En skillnad mot 208:an är att hastighets och varvräknaren har bytt plats och att varvräknaren går åt andra hållet.

#a • Uppdaterat: 2013-05-13 14:19
Peugo

Såsom i alla nyare Peugeoter jag kört så läser man hastigheten digitalt där i mitten. Dom andra instrumenten vet jag inte varför mera finns där, kanske för att det finns så många som inte tycker om utveckling? Hoppas på farthållare i stil med gamla 308 och inte som med 508 med knappar på ratten.

MVH AL, kom igen nu! Bättre kan du! ;)

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.