Nästa artikel
Ny studie: Motorljud minskar risken för åksjuka
Nyheter

Ny studie: Motorljud minskar risken för åksjuka

Publicerad 11 februari 2021
Passagerarna i en självkörande bil litar mer på fordonet och känner sig mindre åksjuka med någon form av ljud, visar en ny studie.

För många spelar det ingen större roll att självkörande bilar i snitt är inblandade i färre olyckor än bilar som körs av människor. De litar ändå inte helt på de självkörande bilarna.

Nu visar det sig att olika typer av ljud kan öka passagerarnas tillit till självkörande bilar. Ett nytt forskningsprojekt med Volvo Cars, forskningsinstitutet Rise och produktionsbolaget Pole Position har kartlagt hur ljud kan påverka passagerarna.

– Forskning visar att en maskin kör säkrare än en människa men passageraren måste även känna tillit till själva fordonet, säger Fredrik Hagman, ljuddesigner på Volvo Cars.

”Passageraren måste känna tillit till själva fordonet”

Deltagarna i experimentet fick lyssna på olika typer av ljud under en simulering av en självkörande bil, både syntetiska och mer naturliga ljud med olika intensitet kopplade till vad som händer.

– Bäst resultat fick vi med syntetiska ljud som låg ganska nära bilens naturliga ljud för acceleration och inbromsning, säger Max Lachmann, grundare och vd på Pole Position Production.

Testerna visade att ljudet spelar en viktig roll för att passagerarna ska lita på bilen och uppfatta den som intelligent.

Jaguar och Land Rover har tagit fram en algoritm som mäter åksjukenivån i olika körsituationer, för att kunna sänka den.

Ett annat problem med självkörande bilar är att passagerarna kan känna sig åksjuka när de åker med och ägnar sig åt annat än att följa vägen, som till exempel läsa en bok, titta på film eller jobba.

Experimentet visade att passagerarna kände sig mindre åksjuka med någon form av ljud än utan. 

– Jag är överväldigad av de resultat vi fick kring åksjuka. Med de ljudkoncept som togs fram under projektet såg vi en tydlig effekt över tid, säger Fredrik Hagman.

Just åksjuka är något som flera biltillverkare forskar kring. Jaguar och Land Rover har tagit fram en sorts algoritm med biometriska sensorer som uppges kunna sänka åksjukenivån med 60 procent.

Läs också: Rolls-Royce Ghost för tyst – passagerarna blev åksjuka

Ämnen i artikeln

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.