Bild
Nästa artikel
Nyheter

Nu rullar självkörande Volvobilar i Göteborg

Publicerad 12 december 2017 (uppdaterad 12 december 2017)
Familjen Hain ska utvärdera Volvos självkörande bilar, liksom…
Från och med tisdag den 12 december delar Göteborgstrafikanter vägen med specialbyggda, autonoma XC90 som testas av vanliga familjer.
Volvo Cars har inlett projektet Drive Me i Göteborg. Två familjer från Göteborgsområdet har fått en varsin självkörande XC90 som de ska använda i sin vardagliga pendling. Nästa år tillkommer tre familjer ytterligare och sammanlagt planerar Volvo att involvera ett hundratal personer som ska hjälpa till att utvärdera försöken med självkörande bilar.

– Vi räknar med att lära oss mycket genom att engagera de här familjerna, och vi kommer att använda oss av deras erfarenheter för att forma utvecklingen av vår teknik för autonom körning så att vi år 2021 kan erbjuda våra kunder en helt autonom bil, säger Henrik Green, chef för Volvo Cars forsknings- och utvecklingsavdelning.

De första som ska testa självkörande XC90 är familjen Hain och familjen Simonovski. Deras bilar har förutom förarassistansteknik också en uppsättning kameror och sensorer som övervakar beteendet och ger bilen information om omgivningen. Till en början är det händerna på ratten som gäller för förarna. För att kunna testa de mer avancerade självkörande funktionerna kommer Volvo att ge dem specialutbildning.  

Diskutera: Vad tycker du om Volvos självkörande projekt Drive Me?
 

Kommentarer

#1 • 12 december 2017
Stefan Eriksson
Alla dessa försök med " självkörande" bilar anser jag är vansinne, vi har redan problem med okoncentrerade förare. Det behövs tvärtom bättre förarutbildningar och krav och ansvarstagande av föraren.
#2 • 12 december 2017
Hackenbush
Eftersom många förare inte kan låta bli att göra allt möjligt annat än att hålla koll på sin körning så är det ett behov att införa självkörande bilar. Vinsten är att de självkörande bilarna inte kan köra för fort utan håller alltid laglig hastighet eller lägre.
#4 • 12 december 2017
Styggavargen
Fast skapar detta inte köer? Jag kör lagligt (enligt GPS), fast då ca 5 km/h för fort enligt hastighetsmätaren. Många stressade ligger bakom och bankar på bakluckan nästan varje gång man kör. Då går idag knappt att hålla laglig hastigheter på våra vägar. Jag tycker det är bra med självkörande bilar, men mixen med vanliga bilar kan ställa till det är jag lite rädd för.
#5 • 12 december 2017
Kricko
Nej Vargen, lägre fart ger kortare avstånd mellan fordonen ger mindre köer. Jämn fart och förutsägbart beteende ger också ett bättre trafikflöde.
#6 • 12 december 2017
Styggavargen
Du är fortfarande människa och måste hålla avståndet, såvida du inte har rejält mycket bättre reaktionsförmåga än oss andra. I en värld med endast autonoma fordon kan avstånd kortas ned.
#7 • 12 december 2017
Hackenbush
Jag börjar tro att jag är ensam om att sätta mig i bilen, sätta på lite bra musik, köra iväg och bara njuta av att köra min bil. Njuta av perfekta växlingar och få ratta på kurviga vägar utan att göra annat än att bara njuta av körningen, känna kontrollen. Att bara åka bil är inte lika kul. Jag trivs även med bilpendlingen till och från jobbet. Känner inget som helst behov av att fippla med telefonen eller med skärmen i bilen eller att äta hamburgare eller att läsa en bok medan jag kör. Jag är nog lite unik.
#8 • 12 december 2017
Styggavargen
Hackenbush, bor du i Norrlands inland eller? DIn bilkörning låter lite väl "romantisk" enligt mig. Köra på motorvägen Mån-Fre vid rusningstid är uteslutet, där kö-krockas det varje dag och det håller inte min lilla Skoda till när motståndarna är 2 tons SUV's. Däremot är min mobil ansluten via BT, så den behöver man inte ens kolla på då man styr samtalen via ratten. Enda bekymret är andra trafiken som hela tiden utgörs av en hel del "galningar" som inte kan sluta stressa och hålla fart och avstånd. Många olyckor idag beror på rent slarv ifrån föraren, man brister i uppmärksamhet och har inte marginalerna på sin sida för att de vägrar inse hur lite marginaler det finns (man tror man är odödlig).
#9 • 12 december 2017
systembolaget
hackenbush, du är inte ensam, jag älskar också att KÖRA min bil, höra sången i motorn, och känna att man är ett med bilen som väl är får jag säkert ha den känslan ett bra tag till.
#a • 12 december 2017
Bilräven
#7 -så ska det vara att köra bil! Tyvärr tror jag inte att självkörande o laglydiga (trista) bilar funkar bra med dagens egoistiska trafikanter (inkl. cyklister). Möjligen kommer de autonoma att komma fram sist, då de kanske undviker problem genom att köra långsamt o säkert... Skippa självkörande och fokusera på utbildning tills år 2030 (typ) då alla bilar måste bli autonoma över en natt i landet. Ungefär som när Sverige bytte vänster- till högertrafik.. Då KANSKE det kan fungera.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.