Nästa artikel
Nu bygger Volvo om Torslandaverken: ”Ett dominospel”
Nyheter

Nu bygger Volvo om Torslandaverken: ”Ett dominospel”

Publicerad 2024-05-22 11:05
När Volvo Cars uppgraderar Torslandaverken är det en utmaning att göra det utan produktionstapp, enligt fabrikschefen.

Volvo Cars bygger just nu om Torslandaverken efter 60 år i drift. Men trots ombyggnationen ska inte tillverkningstakten bli lidande – det är en bil i minuten som gäller.

Totalt är fabriksuppgraderingen en investering på tio miljarder kronor. Förutom tillverkningstekniken ”megacasting”, eller pressgjutning, byggs även karossfabriken om.

Magnus Olsson som är fabrikschef på Torslanda beskriver det som ett ”dominospel” för att få allt på plats i tid.

– Vi borde vara hjältar allihopa, men det är ingen som riktigt fattar det. Det här är otroligt svårt att göra utan förluster, säger han till Ny Teknik som fått ett besök i fabriken.

Torslandaverken invigdes 1964.

Tack vare automation och robotar har många biltillverkare kapat produktionstiden per bil. Den tidigare VW-chefen Herbert Diess kämpade till exempel för att få ned tillverkningstiden från 30 timmar till de cirka tio timmar det tog Tesla att bygga en bil.

Men här jämför många äpplen och päron, enligt Magnus Olsson.

– Vi ligger kanske på en byggnationstid på 25 timmar per bil. Men om jag ska jämföra det och säga om det är bra eller dåligt, måste jag jämföra med hur mycket arbetsinnehåll man valt att lägga i fabriken och hur mycket som ligger hos underleverantörer. Om vi ökar det egna arbetsinnehållet, låt oss säga med batterier, då går byggtiden upp. Men å andra sidan kanske det är en väldigt bra affär att vi gör det själva och kan länka det tydligare i vårt eget flöde, säger han till tidningen.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (0)

Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.