Nästa artikel
Notan för bilbränderna: 100 miljoner
Nyheter

Notan för bilbränderna: 100 miljoner

Publicerad 28 oktober 2013 (uppdaterad 28 oktober 2013)
En våg av bilbränder sveper över Sverige. Bara i år har tusentals bilar stuckits i brand – och notan uppgår till 100 miljoner kronor.

Det är försäkringsbolaget If som beräknat den sammanlagda kostnaden för alla bilar som brunnit från januari till och med augusti i år. Många oskyldiga drabbas.

– Värst är det för den som bara har trafikförsäkring för sin bil. I trafikförsäkringen ingår inte ersättning för brand. Då kan hela privatekonomin raseras om man har parkerat sin bil på fel ställe, säger Fredrik Kling, motorexpert vid If.

Försäkringsbolaget lyfter fram två bakomliggande orsaker till bränderna. Dels skadegörelse, som vid upploppen i Stockholms förorter i våras. Dels försäkringsbedrägerier där bilägaren själv tänder eld på sin bil.

Diskutera: Vad tycker du om bilbränderna?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2013-10-28 12:40
PREVIA

Snarare är detta nästan uteslutande försäkringsbedrägerier. Intevjun i TV där en kille förklarade att det är synd att många vanliga bilister drabbas då man inte kan tända på sin egen bil utan man tänder på en bil som står några bilar bort annars får man inte ut något på sin försäkring förklarade mannen.
Det är väl ingen som tror att tusentals bilägare är ute och svetsar på sina bilar nu för tiden, jag har i alla fall inte sett någon göra detta.
Försäkringsbolagen struntar i detta då det bara är att höja premien för kollektivet av oss bilister och samtidigt är dessa bränder en bra reklampelare för dyrare helförsäkringar vilket gynnar försäkringsbolagen som på så vis kan sälja in dyrare försäkringar med hänvisning till den ökande risken att få sin bil uppeldad. Vi som bor i civiliserade delar av Stockholm får någon gång se att plötligt står några obekanta bilar på parkeringen och natten därefter har någon satt eld på dessa bilar. När man ringer och förklarar detta för polis och försäkringsbolag är intresset noll och inget från deras sida, så det gör man inte nästa gång det sker.

#2 • Uppdaterat: 2013-10-28 17:53
forrenta

Man borde vara lika noga med att göra riskbedömningar på ägarna av bilarna som när man gör när det gäller livförsäkringar. Är du bosatt i Stockholmsförort, yngre man, arbetslös och xxxx så borde du endast få teckna trafikförsäkring. That´s it! Kanske det inte vore lika intressant att elda upp bilen om det inte fanns några pengar att tjäna på det.

#3 • Uppdaterat: 2013-10-28 22:53
johnkommentar

Det nya Sverige. Hoppas det finns fördelar som uppväger nackdelarna.

#4 • Uppdaterat: 2013-10-29 12:10
Bernt From (ej verifierad)

Och så säger vissa att det är lönsamt med invandring.

#5 • Uppdaterat: 2013-10-29 19:50
PREVIA

Det har forskats på detta om bilbränder.
"Det som förklarar varför när vi räknar på det här är om det finns en stor andel unga vuxna på 15 till 24 år och att en hög andel av föräldrarna har försörjningsstöd. De två faktorerna behövs för att det ska bli många bilbränder."
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/upplopp-i-omraden-med-manga-unga-och-sma-resurser_8199290.svd

#6 • Uppdaterat: 2013-10-29 21:01
trasten

Ja att det inte är så många upplopp i Danderyd har väl sina orsaker, men bilar verkar brinna där ändå! http://www.mitti.se/?p=56889

#7 • Uppdaterat: 2013-10-30 12:45
Hackenbush

Vad vill man uppnå med att fördärva materiella ting och ge sig på polisen?
Vill man ha bort alla lagar?

#8 • Uppdaterat: 2013-10-30 12:56
trasten

Det som i grunden behövs är jobb och ett hopp om en bättre framtid! Men det är en annan diskussion!

#9 • Uppdaterat: 2013-10-30 13:06
trasten

Om man tror att kravaller är något invandrarspecifikt så titta på den här! http://sv.wikipedia.org/wiki/Lista_%C3%B6ver_kravaller_i_Sverige

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.