Nästa artikel
Nissan X-Trail avslöjad i förtid – här är nya suv-utmanaren
Nyheter

Nissan X-Trail avslöjad i förtid – här är nya suv-utmanaren

Publicerad 20 april 2020
Nissans robusta suv X-Trail kommer snart i nytt utförande. Här är de första bilderna.

Nissan X-Trail har hamnat lite i skymundan när biltillverkarna dränkt marknaden med nya suv-modeller de senaste åren. Men faktum är att X-Trail är en riktig långkörare i suv-världen.

Produktionen av den första generationen startade redan 2000 och modellen har gjort sig känd för att vara robust men kanske inte så lyxig.

Det ska Nissan ändra på nu när den fjärde generationen är på ingång. Dagens Nissan X-Trail lanserades redan 2013 och det är alltså hög tid för en ersättare.

Exakt när lanseringen av Nissan X-Trail ska ske är inte klart men ett antal bilder på nykomlingen har redan nu läckt ut på ett Instagramkonto. Bilderna ska komma från broschyren och säljmaterialet för modellen. På bilderna ser vi att modellen kallas ”Rogue” men här i Europa lär Nissan behålla namnet X-Trail.

Utmanar Toyotas hybridsuv

Nissan X-Trail blir en konkurrent till bland andra Toyota RAV4 och Volkswagen Tiguan Allspace. Fronten hämtar lite designinspiration från den mindre modellen Juke och över huvud taget ska modellen upplevas som modernare och mer påkostad än gamla X-Trail.

Det är på insidan som de flesta nyheterna finns. Nissan vill göra modellen lyxigare och den får bland annat digitala instrument som kan anpassas efter förarens önskemål, bättre materialval och ett infotainmentsystem med 9-tums pekskärm och trådlös Apple Carplay.

Nissan X-Trail bygger liksom den mindre modellen Qashqai på den så kallade CMF-plattformen. Det innebär att X-Trail tekniskt sett skulle kunna få ett hybridsystem där en bensinmotor får sällskap av en ”räckviddsförlängare” i form av en elmotor som laddar upp ett batteri. Tekniken kallas ePower på Nissanspråk.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • 2020-04-20 13:04
ToRy

Ser bättre ut än nuvarande generation! Men "elmotor som laddar upp ett batteri"?? Det är bensinmotorn som laddar batteriet, och elmotorn som driver bilen. Och bensinmotorn är ingen räckviddsförlängare heller, eftersom batteriet (tyvärr) inte går att ladda -- och det är inte speciellt stort heller. Om framtida varianter av e-Power får ett större och laddbart batteri vore det förstås trevligt!

#2 • 2020-04-20 14:37
Raphael

Rogue är modellnamnet i Nordamerika. Qashqai heter förresten Rogue Sport där. :)

#3 • 2020-04-20 18:07
V8-Power

Om verkningsgraden blir 50% genom att gå via batteri och elmotor istället för direkt drivning som oftast ligger på 35-40% så finns det väl en poäng.

#4 • 2020-04-21 07:05
ToRy

Det är lovvärt med nya idéer tycker jag, utöver receptet ”ta befintlig bensinmotor och lägg till batteri och elmotor”, som de flesta europeiska tillverkare kör med. Även om vi är på väg mot en bilpark i stort sett utan förbränningsmotorer så måste det ju kunna gå att vara litet innovativ på vägen dit!

#5 • 2021-03-17 22:51
Oskar Olsson

Hej, skriver Mars 2021, någon som vet när lanseringen av x-trail att ske?

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.