Nästa artikel
Niochefen: Om 20 år inträffar inga trafikolyckor
Nyheter

Niochefen: Om 20 år inträffar inga trafikolyckor

Publicerad 16 november 2023
”Tekniken kan förebygga och undvika risker och trafikolyckor blir historia”, tror William Li.

Att utveckla helt självkörande bilar har visat sig vara svårare och dyrare än många biltillverkare förväntat sig. Men hos kinesiska elbilstillverkaren Nio är tongångarna mer optimistiska.

På en konferens anordnad av teknikföretaget Tencent sa Niochefen William Li nyligen att det inte kommer ske några trafikolyckor om 20 år.

– Teknologin för autonom körning kommer vara väldigt mogen. Den kan förebygga och undvika risker och trafikolyckor blir historia, säger han.

Omkring 1,3 miljoner människor omkommer varje år i bilolyckor runt om i världen, vilket motsvarar över 3 500 personer per dag, enligt WHO. Många av olyckorna inträffar i låginkomstländer som inte kommer ha tillgång till den senaste säkerhetstekniken.

Vi Bilägare har tidigare rapporterat att antalet trafikolyckor på svenska vägar inte alls sjunker lika snabbt som förr. Minskningen har avtagit enligt Trafikverkets egna beräkningar och trafiksäkerhetsmålen blir allt svårare att nå.

– Det kommer vara tufft eftersom det tar tid att förändra infrastrukturen, har Trafikverkets måldirektör Maria Krafft sagt till Vi Bilägare.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (5)

  • 18 november 2023 Dana skrev: Om 20 år kommer…
  • 16 november 2023 Om 20 år kommer ingen hålla…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.