Nästa artikel
Muller avfärdar Antonovs utspel
Nyheter

Muller avfärdar Antonovs utspel

Publicerad 11 mars 2011 (uppdaterad 11 mars 2011)
”Nonsens”, så beskriver Victor Muller utspelet från Vladimir Antonov om att Saab skulle missa årets säljmål.

Vladimir Antonov, långivare till Spyker Cars som i sin tur äger Saab Automobile, uttryckte på torsdagen skepsis mot Saabs affärsplan. Den ryske affärsmannen sa i en intervju med Dagens Industri att han inte trodde att Saab skulle klara försäljningsmålet för 2011 på 80 000 bilar.

Utspelet orsakade svarta rubriker i nyhetsmedier över hela världen. Till nyhetsbyrån Reuters avfärdar nu Victor Muller, styrelseordförande för Saab, uttalandet som ”fullständigt nonsens”. Spyker Cars skickade även ut ett pressmeddelande där man klargjorde att säljmålen står fast.

”Antonovs synpunkter är hans egna och representerar inte på något vis Spyker Cars inställning”, skrev Spyker Cars i kommunikén.
 
Sätter press på EIB
Som ett resultat av Antonovs utspel störtdök Spyker Cars aktie på Amsterdambörsen. Vid stängning på torsdagen hade aktien sjunkit 7,9 procent. Hur affärsrelationen mellan Antonov och Muller påverkats återstår att se.

Nyligen köpte Vladimir Antonov sportbilsverksamheten från Spyker Cars. Omstridde Antonov vill investera ytterligare i Saab men hindras i dagsläget av Europeiska investeringsbanken, EIB, som lånat 3,5 miljarder kronor till Saab.

Diskutera: Vad tycker du om Antonovs utspel?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2011-03-11 12:15
Simon no1

Hämtat från tidigare artikel i VIB:

Vladimir Antonov, den ryske miljardären, är alltså visst i allra högsta grad involverad i Spykers köp av Saab.

Victor Muller, ägare till Spyker, försäkrade tidigare att Antonov var borta ur bilden när det framfördes misstankar om att ryssen hade koppling till organiserad brottslighet.

Nu säger Antonov att det var han som initierade köpet av Saab och att han känner att man måste ta ansvar för att den genomförs. Han säger också att han lagt hundratals miljoner i affären redan.

En slutsats av Vladimir Antonovs raka besked är att han ger intryck av att vara ärligare än Victor Muller.

Jag litar inte ett dugg på Jan Åke och Muller, de skulle säga att allt är bra även om Saab kursade dagen därpå...!

#2 • Uppdaterat: 2011-03-11 12:29
saabnisse

Det är ju i själva verket ganska smart gjort av Antonov, men kanske lite väl genomskinligt.
Genom det här uttalandet fick han ju möjlighet att köpa aktier i Spyker Cars till reapris.

#3 • Uppdaterat: 2011-03-11 12:30
Yarl s (ej verifierad)

Hur många bilar har saab monterat i hittills i år? ta det gånger två och vi har svaret...

#4 • Uppdaterat: 2011-03-11 17:08
789 (ej verifierad)

Simon:
Du litar inte på VM och Jan Åke Jonsson, men vem i "Hela Halland" tror på dig....?

#5 • Uppdaterat: 2011-03-11 18:15
mattea

Yarl, varför ggr 2?
Det är väl 12 månade på året och vi är inne på den tredje?
Förmodligen ökar ju också 9-3 kombi miljödiesel, 9-4X samt 9-5 kombi på försäljningen en aning
Hitils i år ligger försäljningen markant över försäljningen denna tidpunkt förra året.

#6 • Uppdaterat: 2011-03-11 19:01
Simon no1

Re 789
Rätt många faktiskt, till skillnad från dig så undviker jag lögner och det lönar sig i längden.....

#7 • Uppdaterat: 2011-03-11 20:24
Storknut (ej verifierad)

789:
Jag har läst dina inlägg och förstått din "hang up". Visst är det så att Toyota är en trist bil att köra men den håller ändå ihop hyggligt bra. Min Toyota 07:a har rullat drygt 6 500 mil där jag bara bytt bakluckelåset bromsskivorna fram, generatorn, startmotorn efter en motortvätt. Man måste skydda el detaljerna bättre vid motortvätt. Detta är min andra Toyota där den förra var en Toyota Camry som jag körde i drygt 12 000 mil med inte alltför många problem utan jag bytte mest slitdetaljer men jag märker en markant skillnad i så motto att min Camry är betydligt bättre byggd och monterad än min nuvarande Avensis. Avensisen är betydligt sämre på alla vis jämfört med Camryn för att inte tala om Priusen som är direkt otäck - obekväm att köra. Nä, tacka vet jag gamla Toyota!

#8 • Uppdaterat: 2011-03-11 21:48
Simon no1

Re Storknut
Menar du att du fått byta startmotor efter en motortvätt...?

#9 • Uppdaterat: 2011-03-12 00:01
Gert Andersson (ej verifierad)

Jag har en dröm för Sverige. Om ett företagsamt, grönt, tryggt och öppet Sverige, som byggs underifrån. Ett samhälle där allt börjar med dig, och där demokratin börjar hemma vid köksborden. Där du får möjlighet att kunna själv, och där respekten för varje enskild individ står i centrum.

När globaliseringen sveper öfver världen hårdnar konkurrensen om jobben. Då måste vi anstränga oss än mer för att erbjuda de bästa villkoren för företagande och arbete i vårt land. Men samtidigt växer världens samlade konsumentkår med flera miljarder. Tänk dig vilken möjlighet det kan bli för svenska miljöteknikföretag, om en miljard kineser börjar efterfråga modern miljöteknik.

Vi ska ta med oss det bästa ur historien in i framtiden, men vi ska inte leva kvar i historien. Den stora faran är inte förändring, utan om vi inte förändras alls. Om vi har en dröm att tro på blir förändringen lättare att förstå, och då blir varje steg på vägen dit mindre skrämmande i sig. För ska vi få fler jobb och bättre välfärd, då måste det börja med dig och migh. Och med en dröm för Sverige.

Men vi skall även bry oss om övriga världen.
Japans ekonomi kommer att bli ännu värre nu efter tsunamin. Människor kommer att lida.
Vi svenskar måste köpa japanska kvalietsautomobiler istället för att gynna den ryska maffian genom att köpa rent ut sagt skit från Saab, ett företag som ändå snart kommer att gå i konkurrs.

Men det är öfverensstämmande med sanningen och alla åldrars erfarenhet: at ingen ting i verlden är så skadeligt och förderfligt som en automobil från Saab.

Saabfabrikörer skall märkas på låren, andra på bröstet, armen, höften, o. s. v. Derefter bortföras de til plantagerna på landet, hvaraf somlige äro belägne vida öfver hundratusen alnar ifrån staden Mjölby.

Vi Centerpartister gick med på att låna ut pengar till Saab, som tur var var vi försiktiga. För vem vet något om Saabs automobils framtid?

Centerpartiet äro alliansens gröna röst. Ett liberalt parti med fokus på företagande och miljö. I riksdagen är Centerpartiet femte största parti med 6,6 procent och har majoritet i ca 160 kommuner. Attraktiva Maud Olofsson äro Centerpartiets partiordförande och Sveriges näringsminister.

(Jag ursäktar mitt brukande af ordet skit men det äro vad Saab är. Och jag skref rent utaf framför så jagh hoppas att det är okej. Jag vill icke framstå som någon slarvig svensson.)

MVH Gert "Andersson" af Palmstierna, Chefsmekaniker på Toyota, politiker (c) och redaktör på tidsskriften Svensk adel.

#a • Uppdaterat: 2011-03-12 02:51
Simon no1

Re Gert Andersson Mytomanen
På din sida är du moderat nu är du Centerpartist, inte lätt att komma ihåg vad man skriver när allt är en lögn.....:)

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.