Nästa artikel
Mini Strip är elbilen som saknar nästan allt
Nyheter

Mini Strip är elbilen som saknar nästan allt

Publicerad 13 augusti 2021
Mini har skalat bort i princip all extrautrustning i en ny ”snikversion” av elbilen Cooper SE. Tyvärr blir den inte verklighet.

En ny specialversion av eldrivna Mini Cooper kanske inte är någon stor nyhet. Men faktum är att den nya modellen är riktigt intressant – den bryter nämligen helt med bilvärldens vanligaste trend just nu.

Nya bilar blir allt mer avancerade. Det innebär ofta högre pris, större risk för fel och högre tjänstevikt.

Den nya specialversionen av eldrivna Mini är framtagen tillsammans med modedesignern Paul Smith. Den saknar nästan alla finesser som standardmodellen har – den har inte ens en färdig lack utan bara ett tunt och genomskinligt skyddslager på plåten.

LED-bakljusen i form av brittiska Union Jack-flaggan är borta och kromdetaljerna är ersatta av svarta plastdetaljer.

Karossen har synliga skruvhuvuden för att visa att den kan skruvas isär och återvinnas när bilen gjort sitt. Den igensatta grillen och de aerodynamiska fälgsidorna tillverkas av återvunnet lättviktsmaterial.

På insidan har nästan alla lyxdetaljer skalats bort för att ge ett ärligare och mer transparent intryck. Ratten är tejpad som ett cykelstyre på en landsvägscykel.

Läderklädseln är ersatt av återvunnen textil och det finns korkdetaljer på dörrsidorna.

Helt utan utrustning är dock inte Mini Strip. Panoramataket är kvar och istället för ett infotainmentsystem finns en smart mobilhållare vilket sparar många viktiga kilon.

Mini Strip ska tyvärr inte serieproduceras och vi får heller inte veta hur mycket lättare den är jämfört med standardversionen. Men eventuellt kan vissa idéer användas i nästa generation av elbilen.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (3)

  • 14 augusti 2021 Det blir billigare om man…
  • 13 augusti 2021 Många sniklösningar blir…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.