Nästa artikel
Mini satsar på elbilar med tre nya modeller
Nyheter

Mini satsar på elbilar med tre nya modeller

Publicerad 8 mars 2023
Mini ska lansera tre viktiga elbilsmodeller. Största nyheten – även bokstavligt talat – är en ny generation av suven Countryman.

Mini har än så länge bara börjat sälja en elbil. Tredörrarsversionen av Mini finns med eldrift och relativt kort räckvidd, och snart kommer även en cabrioletversion.

I februari 2024 lanseras en ny generation av suven Mini Countryman och för första gången blir den helt eldriven – vid sidan av en bensindriven version.

– Vi behöver den för kunder som vi tappar just nu, eftersom våra bilar inte har tillräckligt mycket utrymme, säger Stefanie Wurst, chef för Mini, i en intervju med Autocar.

Tekniken i nya Mini Countryman hämtas från BMW X1 och kunderna kan välja mellan batteripaket på 54 eller 64 kWh. Räckvidden hamnar på omkring 45 mil som bäst och fyrhjulsdrift blir tillval.

Mini Aceman är än så länge bara visad som konceptbil.

Vid sidan av Mini Countryman kommer också en mindre eldriven crossover kallad Mini Aceman – och den ska enbart säljas som elbil. 

I maj 2024 kommer dessutom tredörrars-Mini i ny utgåva med eldrift. Den får batteripaket på 40 eller 54 kWh och räckvidd på minst 40 mil. Modellen kommer också med bensindrift i kombination med femdörrarskaross eller som cabriolet.

Tillverkningen av den minsta eldrivna Minimodellen sker i Kina och plattformen har tagits fram tillsammans med kinesiska jättekoncernen Great Wall. Den större Mini Countryman ska byggas i tyska Leipzig.

Att tillverkningen flyttar från Oxford är kontroversiellt – fabriken i England får alltså inte bygga märkets viktiga eldrivna modeller.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (3)

  • 8 mars 2023 Ja de har onekligen ett…
  • 8 mars 2023 De har strejkat ut sig och…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.