Nästa artikel
Chippbrist får Mini att offra manuell växellåda
Nyheter

Chippbrist får Mini att offra manuell växellåda

Publicerad 10 maj 2022
Bara automatlådor att välja på till följd av komponentbrist.

Coronapandemin och kriget i Ukraina har satt världens bilproduktion i gungning. Det råder brist på komponenter som till exempel halvledare.

Tidigare har vi rapporterat om att biltillverkare valt bort utrustningsalternativ för att säkra att det byggs bilar och spara in på chipp. Exempelvis gick det inte att få döda-vinkelnvarnare i Volvo och i Suzukis bilar erbjöds bara en enklare infotainmentskärm.

Nu väljer Mini att temporärt ta bort alternativet manuell växellåda för den som vill köpa en ny bil. Det rapporterar brittiska Autocar. Istället hänvisas köpare till automatlådan Steptronic.

Bygger man en Mini 3-dörrars i instegsutförandet Cooper Experience i biltillverkarens svenska konfigurator idag hamnar priset på 246 900 kronor med automatlådan.

När modellen uppdaterades 2021 låg instegspriset på 241 100 kronor, alltså 5 800 kronor lägre än vad det är idag.

Mini skriver på sin hemsida att deras produktionskapacitet är nedsatt på grund av den globala halvledarbristen:
"Det kan innebära att en viss modell, konfiguration eller extrautrustning inte kan beställas eller har en längre leveranstid".

Enligt Carl Lindwall, PR-chef på BMW och Mini i Sverige, sker just nu en översyn av utbudet för att förenkla och samtidigt kunna möta efterfrågan från kunder:
– På grund av den instabilitet som råder i världen just nu håller man på att se över den aktuella produktstrukturen hos Mini. Exakt vilka förändringar som detta medför är i dagsläget inte fastställt. Eventuellt berörda kunder kommer informeras från deras återförsäljare när allt är fastställt, säger han.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (2)

  • 11 maj 2022 Axa skrev: Märkligt att det…
  • 10 maj 2022 Märkligt att det behövs chip…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.