Nästa artikel
Mercedes: Tillvalsfesten är slut – nu är det paket som gäller
Nyheter

Mercedes: Tillvalsfesten är slut – nu är det paket som gäller

Publicerad 16 mars 2021
Mercedes ska kapa antalet möjliga versioner av S-klass med 86 procent. Det ska effektivisera både för kunden, säljaren och fabriken.

De tyska biltillverkarna har blivit världsmästare på att erbjuda extremt långa tillvalslistor. De flesta funktioner och finesser går att kryssa i en och en, men några av dem orsakar krångliga ”konflikter” som ställer till det för köparna.

Men nu kommer uppgifter om att ”tillvalsfesten” snart kan vara slut. Volkswagen har redan förenklat utbudet ordentligt när det gäller elbilen ID 3 i förhållande till hur det brukade se ut tidigare – enskilda tillval har ersatts av flera färdiga paket som köparna får välja mellan.

Samma tongångar kommer även från Mercedes. Amerikanska återförsäljare klagar på att utbudet består av över 100 versioner inräknat motorer och karosstyper. Det ställer till problem för både fabriken, återförsäljaren och kunden.

Nya generationen Mercedes S-klass ska därför erbjudas med tre olika paket – Luxury, AMG Line och Executive – jämfört med nio olika paket i den utgående modellen, skriver Automotive News. Totalt ska det förenklade S-klassutbudet ha 86 procent färre möjliga konfigurationer.

”Prenumerera” på tillval

Ett bilmärke som går sin egen väg när det gäller tillvalsutrustning är nystartade Volvosyskonet Lynk & Co. Märkets nya suv-modell finns bara i fullutrustat utförande. Det enda köparen kan göra är att välja mellan blå eller svart färg samt mellan hybrid- eller laddhybridversionen. Det är en viktig faktor i att korta ned leveranstiden.

– Vissa kanske tycker att de inte får något val, men våra kunder väljer istället att få allt. Genom att hålla nere antalet möjligheter kan vi optimera tillverkningen och minska komplexiteten, säger David Green, teknik- och utvecklingschef på Lynk & Co, till Vi Bilägare.

En annan trend är att flera biltillverkare nu börjar ”hyra ut” tillval under kortare perioder. Bilen är förberedd för exempelvis bättre strålkastare eller adaptiv farthållare rent hårdvarumässigt, men själva funktionen aktiveras i bilens mjukvara om ägaren betalar i efterhand.

Läs också: Tillvalen som höjer värdet på din bil

Ämnen i artikeln

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.