Nästa artikel
Mercedes EQE officiell med 66 mils räckvidd
Nyheter

Mercedes EQE officiell med 66 mils räckvidd

Publicerad 6 september 2021 (uppdaterad 16 februari 2022)
Mercedes EQS har fått en lillebror.

Mercedes fortsätter bygga ut sitt utbud av elbilar. I söndags avtäcktes EQE, den eldrivna motsvarigheten till E-klass. Modellen lockar med lång räckvidd och avancerad teknik, men till ett lite lägre pris än den större EQS som den i övrigt har många likheter med. 

De två modellerna delar samma EVA2-plattform, men EQE är en knapp decimeter kortare än sin storebror. Även designen är en aning nedtonad, även om de två bilarna kan vara svåra att särskilja utseendemässigt. Mercedes säger själva att EQE ska ”föra vidare de goda generna från EQS”.

Lanseringsversionen EQE 350 får ett batteripaket med 90 kWh och en ensam elmotor på bakaxeln som ger 288 hästkrafter. Räckvidden på en full laddning uppges vara 66 mil enligt WLTP-standarden, vilket gör bilen ”absolut lämplig för långresor”.

Ytterligare versioner är under utveckling, inklusive en prestandavariant med omkring 670 hästkrafter.

Mycket av den teknik som presenterades i EQS kommer även erbjudas i EQE – men det mesta kommer att vara extrautrustning. Mercedes jättestora ”Hyperscreen”-skärm som går från kant till kant längs instrumentbrädan kommer exempelvis kosta extra, precis som bakhjulsstyrning. (I EQS är 4,5 graders bakhjulsstyrning standard, men man måste betala för att ”låsa upp” de ytterligare 5,5 grader som är tillgängliga).

Det långa axelavståndet ger enligt Mercedes vd Ola Källenius ”exceptionellt” bra innerutrymmen i bilen. 

Mercedes EQE kommer att byggas i tyska Bremen och i Kina. När den börjar säljas kommer den att konkurrera med Audis kommande A6 E-tron, liksom den eldrivna versionen av BMW:s 5-serie.

Det är ännu inte känt vad den kommer att kosta.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (10)

  • 7 september 2021 Gunnar Lindberg skrev: Guran…
  • 7 september 2021 Axa skrev: Vet inte om…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.