Nästa artikel
Mercedes CLA som elbil får räckvidd på upp till 75 mil
Nyheter

Mercedes CLA som elbil får räckvidd på upp till 75 mil

Publicerad 4 september 2023 (uppdaterad 4 september 2023)
Mercedes nya konceptbil får betydligt längre räckvidd än dagens elbilar och blir även märkets första modell med LFP-batteri.

Mercedes har visat upp en ny elbil som siktar på Tesla Model 3, BMW i4 och Polestar 2. Den går än så länge under namnet Mercedes Concept CLA Class.

Bilen bygger på märkets nya plattform som kallas MMA och Mercedes siktar på en mycket låg förbrukning på 12 kWh/100 km. Det skulle i så fall ge en räckvidd på upp till 75 mil.

Konceptbilen är en bakhjulsdriven sedan med eldrift, men den ska senare även kompletteras med en kombi (eller ”Shooting Brake” på Mercedesspråk) samt två suvar. Vissa av versionerna kommer med fyrhjulsdrift och bensinmotorer utvecklade tillsammans med Geely, men några dieselmotorer blir det inte.

Mercedes CLA får även 800-voltsteknik för snabbare laddning (upp till 250 kW), ett system som varnar om ett barn befinner sig ensamt i bilen, tvåvägsladdning för att kunna ladda upp andra prylar med bilens batteri eller balansera elnätet och ett så kallat LFP-batteri vilket är första gången för Mercedes. Det innehåller färre känsliga ämnen än konventionella litiumjonbatterier.

Under skalet finns en egenutvecklad elmotor på 234 hk och en tvåstegad växellåda. Effektiviteten i drivlinan ska enligt Mercedes ligga på upp till 93 procent.

Produktionsversionen av Mercedes CLA ska lanseras 2025.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (19)

  • 5 september 2023 saabnisse skrev: SnookerPro…
  • 5 september 2023 SnookerPro skrev: saabnisse…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.