Nästa artikel
Mercedes återkallar Citan efter testfiasko
Nyheter

Mercedes återkallar Citan efter testfiasko

Publicerad 7 maj 2013 (uppdaterad 7 maj 2013)
3 500 Mercedes Citan ska återkallas i Europa för att lösa ett problem med krockkuddar, efter katastrofresultat i Euro NCAP.

Vi Bilägare har tidigare rapporterat om Mercedes stjärnsmäll när nya Citan bara fick tre stjärnor då den krocktestades av Euro NCAP, bland annat för problem med luftkuddarna. Nu ska 3 500 exemplar av modellen återkallas i Europa, för att lösa problemet.

Syftet med återkallelsen är att åtgärda sidokrockkuddarna, som fastnade i det övre bältesfästet när de skulle utlösas och därför inte skyddade passagerarna. Dock nämns inte huruvida de övriga problemen med modellen ska lösas eller inte. Bland annat upptäcktes farliga strukturer i instrumentbrädan, som riskerar att skada förare och passagerare vid en olyckshändelse.

När testresultatet offentliggjordes uppgav Euro NCAP att Mercedes var nöjda med tre stjärnor. Nu är dock tongångarna annorlunda. Daimlers vd Dieter Zetsche säger till tyska WAZ att man är mycket missnöjda med testresultatet och att man ska titta närmare på problemen.

Mercedes Citan är ett resultat av Mercedes samarbete med Renault. Modellen bygger på Renault Kangoo från 2008 och mycket av tekniken i Citan kommer från den nu fem år gamla bilen.

Mercedes skriver på sin hemsida att Citan ”ligger i täten” när det gäller säkerhet.

Diskutera: Hur ser du på återkallelsen?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • 2013-05-07 14:36
IngoS

Det enda rätta för en tillverkare med premiumambitioner. All heder! Det är inte säkert de åtgärdar instrumentbrädan om de inte tänker testa om den. Eftersom de faktiskt bygger modellen i egna fabriker är det ingen omöjlighet, men det blir kanske att erkänna i alltför hög grad att man gjort misstag, och ödmjukhet är inte Mercedes starkaste sida.

#2 • 2013-05-07 14:48
Hackenbush

"Mercedes skriver på sin hemsida att Citan ”ligger i täten” när det gäller säkerhet."

Njae, inte ännu vad jag förstår. Med 3 stjärnor i Euro NCAP ligger de väl knappast i täten.

#3 • 2013-05-07 16:31
Raphael

Mercedes har gjort om fronten på bilen när de satte sin stjärna på den, jag är förvånad över att de inte genomförde uppdateringar av säkerheten i samband med detta eftersom de var och pillade på bilens struktur. Snarare verkar de ha försämrat säkerheten då den nya fronten innebär något lägre betyg i fronttestet jämfört med ursprungsmodellen. Även om modellen för fem år sedan hade en bra och hög säkerhet har kraven höjts på marknaden.

#4 • 2013-05-07 17:35
Focus

Det är testresultatet Mercedes säger sig vara missnöjd med, inte kvaliteten.
Det är som med rosten, Mercedes kan inte rosta, men om den ändå skulle rosta är det inte Mercedes fel.

#5 • 2013-05-07 19:04
Peugo

"Testfiasko" och "katastrofresultat", bra journalistik? Nej då! Inget att se här inte...

#6 • 2013-05-07 21:34
KaptenOberkommandok

Jag får nog hålla med Sigge även om jag går ett steg längre: Focus kommentar var bland de dummaste någonsin. Menar Focus att det skulle kunna vara Hondas eller Samsungs fel att en Mercedes rostar?

#7 • 2013-05-07 21:39
KaptenOberkommandok

Förresten, jag kan återigen konstatera att det är den utomordentligt duktige vd:n Dieter Zetsche som själv tar hand de andras misstag. Den snubben är värd sin vikt i guld!

#8 • 2013-05-08 08:57
Mistro

Ämnet är redan diskuterat i en annan tråd men jag tycker fortfarande att det är märkligt att MB envisas med att säga att Citan är till 100% en MB.
För 5 år sedan brydde sig ingen om hur krocksäker en varubil var ( och knappt idag heller ) men Kangoo klarade sig ändå bra men att kräva att den idag skall klara maxbetyg är för mycket begärt.
Det är ju oerhört märkligt att en lyxbilstillverkare som MB inte kan tillverka en egen varubil trots att man tidigare har gjort detta i "alla tider".
Varför inte bara basera en sådan på B-klassen?
Att prislappen blir högre har ju tidigare aldrig stört någon som köpt en MB så jag tror att det ligger en del annat bakom detta beslut.
Man kan också se det som så att MB har fullt förtroende för Renault då det handlar om att bygga bilar,...så stort att man tror att "ingen" märker någon skillnad! ;)

Varför köpa en Citan istället för en Kangoo?
Här ser man ju verkligen hur viktigt det är med "rätt" märke att skylta med.
Beviseligen är det viktigare än att produkten faktiskt är bra.

#9 • 2013-05-09 12:13
Roy J

Nej, Focus kommentar var inte alls den dummaste som skådats.
Den var våldsamt sarkastisk - och det på goda grunder.

Jag har sett kommentarer som varit oförståeliga, såna som endast spyr ur sig lösa tyckanden och en del "lustigheter".

#a • 2013-05-09 17:49
Bil-Doc

jag tror ni alla läste fel!
Mercedes måste ha skrivit "vi ligger i tätten när det gäller vårt rostskyddsgaranti som är på 30 år" haha.
Mercedes har aldrig legat på topp med alla mod. när det gäller krocksäckerhet!
Vissa mod. hadde medel i betyg andra hadde toppbetyg.
Jag kan tänka mig att det känns rätt så tråkigt att ha en bil idag med betyg medel

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.