Nästa artikel
Mazda återkallar 264.000 bilar med farliga krockkuddar
Nyheter

Mazda återkallar 264.000 bilar med farliga krockkuddar

Publicerad 28 juli 2021 (uppdaterad 23 augusti 2021)
Första generationens Mazda 3 har ett obehagligt fel på krockkudden.

Mazda återkallar 264.000 exemplar av den första generationens Mazda 3 i Europa. Det rapporterar car-recalls.eu.

Anledningen är att emblemet på ratten är tillverkat av en typ av plast som blir spröd över tid, och som därför kan gå sönder när krockkudden löses ut. Vassa fragment slungas då i hög fart in i passagerarutrymmet och riskerar att skada passagerarna. 

Felet gäller bilar byggda mellan februari 2003 och juni 2006. Bilar byggda senare än så har ett emblem i ett annat material som inte riskerar att gå sönder.

Enligt Mazda finns det kända ”individuella incidenter” där logotypen har splittrats. De menar att uppskattningsvis en procent av de återkallade bilarna har defekten. 

Felet åtgärdas genom att krockkudden på förarsidan byts ut, ett jobb som enligt uppgift tar omkring en halvtimme att utföra.

Det finns inga rapporter om personskador kopplade till defekten. Ett motsvarande antal bilar återkallas även på den amerikanska marknaden. 

Det här är inte första gången som det blir problem med krockkuddar i äldre bilar. År 2015 kom det fram att det explosiva ämne Takata använde i sina krockkuddar blir mer potent över tid, vilket kan resultera i en alldeles för kraftig explosion när krockkudden blir utlöst.

Det gör att en metallbehållare i krockkudden slits sönder och skickar dödliga metallfragment in i bilens kupé om den löses ut. Takata-skandalen har orsakat den mest omfattande återkallelsen i bilindustrins historia, med omkring 100 miljoner påverkade bilar från en mängd olika märken.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (0)

Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.