Nästa artikel
Maskrosor kan snart bli bildäck
Nyheter

Maskrosor kan snart bli bildäck

Publicerad 29 maj 2012 (uppdaterad 30 maj 2012)
Bildäck kan i framtiden tillverkas av maskrosor. Den japanska däcktillverkaren Bridgestone kallar råvaran ”potentiellt omvälvande”.

Forskare vid Ohio State University har upptäckt att en rysk maskrosart kan förädlas till gummi – som både är förnybart och kommersiellt gångbart – för däcktillverkning. Det är den vita substansen som sipprar ur stjälken som kan användas till gummit.

Bridgestone deltar i projektet för att granska materialets egenskaper och menar att de inledande testerna visat lovande resultat. Den ryska maskrosen kan vara en möjlig källa för framtagning av gummi i framtiden, uppger däcktillverkaren.

– Vi vet att det finns mer än 1 200 olika typer av växter av vilka naturgummi i teorin skulle kunna utvinnas, men att hitta någon som praktiskt kan producera den kvalitet och mängd som krävs för att bemöta kraven från dagens däckmarknad är en utmaning, säger Hiroshi Mouri på Bridgestones amerikanska utvecklingsavdelning.

– Bridgestone fortsätter att ägna betydande resurser för att hitta hållbara alternativ för naturgummi som behövs för att tillverka däck och andra högkvalitativa gummiprodukter, och vi är glada över denna potentiellt omvälvande upptäckt med den ryska maskrosen, fortsätter Hiroshi Mouri.

Maskrosgummi som alternativ till materialet som skördas från gummiträdet ska vidare utvärderas under sommaren. 2014 ska mer omfattande tester genomföras.

Diskutera: Vad tror du om maskrosgummits potential?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2012-05-29 16:47
saabnisse

Det fanns en ganska stor forskning om just detta bl. a. i Tyskland redan under 1920-talet.
Kanske inte så underligt egentligen.
Men även andra länder deltog:

http://okhistoria.se/den-kooperativa-utmanaren/den-kooperativa-utmanaren/den-punkterade-gummiringen/

Men även i Sverige pågick försök:

http://www.trelleborg.com/centenary/popup/16_maskros.swf

http://www.sn-arkiv.se/Bildarkiv/TrelleborgsGummifabriksAB/tabid/345/Default.aspx

#2 • Uppdaterat: 2012-05-29 17:25
Hackenbush

Kommer de hem till mig och tar mina maskrosor? Dom får dom gratis.

#3 • Uppdaterat: 2012-05-29 18:35
saabnisse

Hacken, det är fullt lagligt att göra vin på dem i stället för att göra gummi och det kan bli fantastiskt gott.
Men det är en helsickes massa jobb.

#4 • Uppdaterat: 2012-05-29 18:35
trasten

Kan man göra däck på Kvickrot också?

#5 • Uppdaterat: 2012-05-29 19:24
saabnisse

Trasten, det går nog utmärkt och om man lämnar lite jord blir de nog outslitliga, men det kanske inte går att köra så fort.
Vi får hoppas att inte MP får nys om något av det här, de har väl ensamrätt på maskrosor?

#6 • Uppdaterat: 2012-05-31 12:55
göinge

Där det växer maskrosor hade man kunnat odla grödor för matproduktion! Så brukar det ju låta om produktion av drivmedelsetanol, oavsett om den har majs, sockerrör, öl- och vinrester, vete eller träavfall som ursprungsgröda!

#7 • Uppdaterat: 2012-05-31 18:12
Uno bilkunnig (ej verifierad)

Ingen plockar en maskros och ger till en vän den får stå där den står tills den dör

fast den lysande gul är den ansedd som ful den får stå där och känna sig utanför

Så jag plockar en maskros och två eller tre som jag ger till en vän jag har kär

och nog låter oss Gud nonchalera förbud som vi inte har nytta av här
och nog låter oss gud nonchalera förbud som vi inte har nytta av här

#8 • Uppdaterat: 2012-06-01 09:52
Roy J

Det finns ju fler växter som har gummiaktig sav.

Saabnisse, de recept jag sett och smakat resultatet av är per definition INTE vin - även om det kallats det. På grund av den tillsatta sockermängden så är det mäsk (och luktar nog mest så, också).
Någon kulinarisk höjdare har det inte heller varit.
De som kokade ihop denna brygd påminnande om den fabulösa spiksoppan, brukade själva hävda hur gott det var - men jag tror att det mest handlade om stoltheten över att de själva åstadkommit resultatet.

#9 • Uppdaterat: 2012-06-04 08:01
saabnisse

Roy J,det berodde nog snarast på bristande kunskap om tillverkningen.
Det är en omständlig process och resultatet kräver ganska lång lagring.
Slarvar man blir det som du skriver bara mäsk och då är det verkligen inte gott.

Men det här är ju helt OT och jag ber om ursäkt för att jag drog upp det

Åter till artikeln tycker jag det är underligt att man tar upp detta som en nyhet när det forskats så mycket tidigare om det.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.