Nästa artikel
Mängder av A-traktorer får underkänt på besiktningen
Nyheter

Mängder av A-traktorer får underkänt på besiktningen

Publicerad 2024-01-31 10:25
Sju av tio A-traktorer som besiktigades av Bilprovningen förra året fick en anmärkning, och hälften behövde efterkontroll.

Sju av tio A-traktorer som besiktigades av Bilprovningen förra året hade brister, och varannan A-traktor hade någon form av fel som krävde efterkontroll.

Med tanke på att antalet A-traktorer på vägarna ökat snabbt de senaste åren beskriver Bilprovningen utvecklingen som ”oroväckande”.

– Mot bakgrund av att fordonen ökar i popularitet och antal tycker vi det är viktigt att uppmärksamma siffrorna och öka medvetenheten hos såväl befintliga som potentiella framtida ägare och brukare av A-traktorer, säger Per-Anders Blommefors, besiktningsansvarig på Bilprovningen.

Totalt fick 72,5 procent av de kontrollbesiktigade A-traktorerna brister. 56,4 procent av A-traktorerna hade brister som krävde efterkontroll vilket är en dubbelt så hög andel som för vanliga personbilar.

Forskare på VTI (Statens väg- och transportforskningsinstitut) har tidigare krävt hårdare besiktningskrav för A-traktorer.

– Vi kan ju ta en A-traktor som är nybesiktad för kanske två till tre månader sedan och lätt hitta tio fel och då är vi inte jättepetiga, sa en anonym polis som intervjuades i forskarnas rapport.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (19)

  • 2024-02-02 10:00 Jag tror inte att man kan…
  • 2024-02-02 09:53 Jag vet att A-traktorn…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.