Nästa artikel
Nu skärps reglerna för A-traktorer
Nyheter

Nu skärps reglerna för A-traktorer

Publicerad 30 augusti 2023
Bälteskrav och tydligare hastighetsgräns är de viktigaste nyheterna som A-traktorförarna nu behöver känna till.

Antalet A-traktorer som rullar på vägarna har ökat kraftigt de senaste åren. Efter flera allvarliga olyckor och hård kritik från flera håll skärps nu reglerna för A-traktorer.

Tidigare har A-traktorer inte haft något bälteskrav, men från och med den 31 augusti är det krav på säkerhetsbälte även i A-traktorer, annars väntar böter för den som åker fast i en poliskontroll.

En annan regel som införs är att det bara får sitta en passagerare per plats i A-traktorn.

Sedan tidigare finns en regel om att A-traktorer inte får vara byggda för att köras i mer än 30 km/tim. Men den sista augusti införs en uttrycklig regel om att A-traktorn heller inte får köras snabbare än 30 km/tim.

– De regler som vi nu inför skickar tydliga signaler till ungdomar som kör A-traktor och underlättar även för polisen som ska övervaka att A-traktorn framförs på ett säkert sätt, säger infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson (KD).

Vad är en A-traktor?
  • En A-traktor är en ombyggd bil som ursprungligen var tänkt att användas om arbetsfordon, men som i dag främst används som transportmedel för ungdomar. A-traktorer får enbart ha två sittplatser, och får ha en toppfart på högst 30 km/tim. 
  • Det fanns tidigare krav på att A-traktorer skulle ha en särskilt låg utväxling, men det togs bort i och med en regeländring sommaren 2020. Sedan dess räcker det med en elektronisk hastighetsbegränsning, vilket har gjort A-traktorerna betydligt enklare att bygga.
  • A-traktorer kallas ofta för EPA-traktorer, även om det egentligen inte är samma sak. De ursprungliga EPA-traktorerna blev vanliga under 1930-talet som ett billigare alternativ till riktiga lanbruksmaskiner, och slutade nyregistreras år 1975. De hade ingen reglerad toppfart men skulle ha ett särskilt utväxlingsförhållande (10:1). De fick heller inte ha någon fjädring på bakaxeln.
     

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (31)

  • 21 september 2023 Har förstått att dessa bilar…
  • 21 september 2023 Ta bort mopedbilar och…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.