Nästa artikel
Många oroar sig för bilköp
Nyheter

Många oroar sig för bilköp

Publicerad 8 november 2017
En Sifo-undersökning visar att en majoritet av svenskarna oroar sig för att bli lurade när de köper en begagnad bil.
Sifo har på uppdrag av bilförsäljningssajten Kvdbil undersökt hur säkert det känns att köpa en begagnad bil. Resultatt visar att mer än hälften av svenskarna är oroliga för att bli lurade när de köper en begagnad bil. 54 procent av de tillfrågade svarade att det var ganska eller väldigt oroliga och bara fyra procent är inte oroliga alls. Förtroendet för bilförsäljare är inte heller det på topp, bara fyra procent av deltagarna i undersökningen uppgav att de har förtroende för privata säljare och nio procent säger att de har tilltro till professionella bilhandlare.

- Det finns en oro och den är befogad. Dagligen kan vi läsa om människor som har blivit lurade när de ska köpa en bil. Ett varningstecken är när den som säljer inte kan eller vill redovisa information kring bilens historik såsom servicebok, kvitton eller besiktningsprotokoll, kommenterar Benny Karlsson, marknadschef på Kvdbil.

Diskutera: Hur undviker du att bli lurad när du köper begagnad bil?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2017-11-08 14:37
Hackenbush

Man behöver inte vara orolig över att bli lurad för lurad blir man, det är bara en fråga om hur mycket lurad man blir. Det går att begränsa men då får man ihärdigt stå på sig och samtidigt be att allt man muntligt avtalar om blir inskrivet i köpekontraktet.
En bil jag var ute och provkörde inför ett köp hade en väldigt fin bilstereo och det tyckte jag var bra.
Vi avtalade köpet och jag skulle hämta bilen en vecka senare. Jag kom till bilfirman en vecka senare och bilen var framkörd och tvättad och såg väldigt fin ut. Satte mig i bilen och såg genast att det gapade ett tomt hål i instrumentpanelen där stereon suttit.
Försäljaren påstod att det säkert var någon tjuv som varit inne i bilhallen och monterat bort den.

Jag sade då till säljaren att då måste han sätta i en ny stereo och en bra sådan annars skriver jag inte på något köpekontrakt.
Försäljaren skrev motvilligt in detta i kontraktet (Skulle monteras in inom 2 veckor krävde jag), så jag köpte bilen och körde hem.
En vecka senare ringde försäljaren och sade att de nu kunde montera in stereon i bilen och det gjorde en, en splitterny bra bilstereo. (bilen var i sig en begagnad.)
Vet inte om försäljaren försökte lura mig och att jag inte skulle protestera eller om det verkligen varit en tjuv i bilhallen men jag tycker det är lite långsökt att en tjuv skulle kunna sitta i en bil i en bilhall och demontera en bilstereo utan att det märks.

#2 • Uppdaterat: 2017-11-08 14:55
Saabium

Det värsta är att man kan gå på minor även när man köper nytt...

#3 • Uppdaterat: 2017-11-08 14:58
Tvärnit

Hmmm....Att jag respekterar "Hacken" väldigt mycket.
Min första bil hade allt....på den tiden...
De satt högtalare i monterade fram o bak.
Dom var borta!
Som jag är så söker jag källan..sommarjobbare och idel usla figurer....
Jak har aldrig sagt exakt utan vill ha vad som är... uppgjort.
Det brukar ordna sig med undantag KIA.

#4 • Uppdaterat: 2017-11-08 16:32
N-iklas

Man borde också oroa sig för att bli lurad när man köper ny bil.

Jag var med om en Volvohandlare som blev av med en bil, det tog tre dagar innan de insåg att den blivit stulen.

#5 • Uppdaterat: 2017-11-08 16:34
Volvo ägare

Jo du Hacke, det förekommer mer än du kan tro i bilhallar. I en bilhall för ett tag sedan kom de på någon som höll på att skruva av något. Fick till förklaring att de bara ville se hur detaljen var monterad.

#6 • Uppdaterat: 2017-11-08 16:46
stonebreaker

Förtroendet för bilförsäljare ... den är inte utan orsak dom kallas bilskojare!

#7 • Uppdaterat: 2017-11-08 19:35
1

Med all rätt.

#8 • Uppdaterat: 2017-11-08 22:11
Birger Johnsen

Är man lättlurad så ta med nån som har lite kunnskap kansje?

#9 • Uppdaterat: 2017-11-08 22:22
juhani.torro@ringen.se

Det är ju skillnad med Bilköp och Bilköp,eller hur. Köp en ny bil t.ex Volvo och du är väl trygg ett par år om du går med på alla service program och tvingande åtgärder. Men köp en ny Bil av ett billigare märke för 50% av Volvos pris och du har samma garantier och säkert samma komfort och känsla i Bilen när du kör. Sedan köper du en Bil som för 3-4 år sedan var ouppnåelig för dig för en summa som din billiga bil kostade. Nu är frågan, du åker i en lyxbil som kostade skjortan för den 1:a köparen ( obs jag skriver inte ägaren ) för ofta är denna bil en Bil som ett företag betalat och en person ( Lirare eller tjänsteman eller väskdängare ) använt och då är oftast bilen rostfri och servad enligt Boken. Köp en sådan bil och du äger villaområdet och har halva Volvons köpesumma kvar i fickan. Kör denna lyxkärra par år och sälj sedan och har njutit av Bilkörningen medans Volvo ägaren kämpar med amorteringarna fortfarande och Garantin gått ut och du köper nu en ny t.ex. Dacia hos Volvo handlaren och har garanti kvar 3 år och minns när du körde Cadillac nästan gratis !!! Så gjorde jag och en pensionär behöver inte mer.

#a • Uppdaterat: 2017-11-08 22:56
Styggavargen

Hacken, det blev inbrott i nästan alla bilar hos Mitsubushi i Malmö (detta hände för typ 10 år sedan). Min bil var på service och när jag skulle hämta bilen var stereon borta, den låg i bilen bredvid. Tjuvarna hann undan men ställde till rejäl oreda. Polisen fångade sedan tjuvarna och mina saker som låg i bagaget (kikare mm) fick jag hämta upp på polisstationen där det låg prydliga högar uppstaplade. De visste inte till vilka bilar sakerna tillhörde, bara att sakerna i varje hög kom från en bil. Jag hittade min hög av prylar som jag fick tillbaka. Mitsubishi trodde först inte den fina stereon som låg i bilen bredvid tillhörde min bil, ty det var en enkel Carisma fast med en egenmonterad Alpine stereo.Så visst händer det konstiga saker. Min bil stod inte inomhus, utan på inhägnat område hos Mitsubishi.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.