Nästa artikel
Libanons nya elbil lockar med lågt pris och udda design
Nyheter

Libanons nya elbil lockar med lågt pris och udda design

Publicerad 27 april 2021
Trots finanskrisen vill en libanesisk entreprenör börja sälja en ”inhemsk” sportbil med eldrift.

Libanon befinner sig i en allvarlig ekonomisk kris – inte bara på grund av coronapandemin utan också med anledning av den katastrofala explosionen som skakade Beirut i augusti 2020 och på grund av en finanskris som innebär att mer än hälften av befolkningen nu lever i fattigdom.

Men det hindrar inte libanesiska företaget EV Electra från att lansera en eldriven sportbil som helt och hållet ska tillverkas av inhemska komponenter.

– Det är den första bilen som ska tillverkas helt lokalt, från början till slut, sa affärsmannen Jihad Mohammad under en pressträff i Beirut i förra veckan.

”Det är den första bilen som ska tillverkas helt lokalt”

Designen liknar inget annat. Formatet är relativt kompakt och bilen har bara plats för två personer. Modellen kallas ”Quds Rise”, som är det arabiska namnet för Jerusalem.

Målet är att tillverka upp till 10 000 bilar årligen. Företaget planerar att sätta upp 100 egna snabbladdningsstationer runt om i landet, i början drivna av generatorer men senare av solceller eller vindkraft.

Toppfarten är 165 km/tim och 0–100 km/tim ska gå på omkring fem sekunder. Räckvidden från batteripaketet på 50 kWh uppges till 45 mil och det är oklart om även batteripaketet ska produceras i Libanon. Den bakhjulsdrivna bilen med 160 hk har tack vare glasfiberkaross och aluminiumchassi en tjänstevikt på bara 1 100 kilo.

Prislappen är motsvarande 250 000 kr. På grund av den extrema valutakrisen i landet kan köparna betala hälften av priset i amerikanska dollar och resten i libanesiska pund över en femårsperiod utan ränta.

Kritikerna hävdar att Libanon först måste lösa elkrisen som ofta drabbar invånarna med strömavbrott, innan bilköparna kan gå över till eldrift.

– Energisektorn är den största källan till Libanons utsläpp av växthusgaser och den är redan under press på grund av ett underskott av dollarvaluta för att importera bränsle, säger energianalytikern Jessiva Obeid till nyhetsbyrån AFP.

Läs också: Nya detaljer om turkiska ”folkelbilen” – ska säljas i Europa

Ämnen i artikeln

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.