Nästa artikel
Lastbilsbråk i Brennerpasset: ”Det här är bara början”
Nyheter

Lastbilsbråk i Brennerpasset: ”Det här är bara början”

Publicerad 2024-05-21 10:30 (uppdaterad 2024-05-22 09:59)
Österrike har infört tuffa regler mot lastbilstrafik på en av Europas viktigaste motorvägskorridorer. Italienarna är rasande och får nu medhåll av EU.

Österrike och Italien har hamnat i ett infekterat bråk om lastbilstrafik. Österrike har nämligen sedan flera år tillbaka infört restriktioner mot lastbilar som kör Brennerpasset mellan de två länderna.

Österrike hävdar att de boende i regionen drabbas av köer, utsläpp och buller på en nivå som landet inte tycker är acceptabel. Men Italien har reagerat kraftfullt och hävdar att Brennerpasset är en av landets viktigaste exportkanaler.

I förra veckan kom ett uttalande från EU-kommissionen som gör klart att Österrike bryter mot lagen om fri rörlighet genom att begränsa lastbilstrafiken. Det råder i princip dödläge i konflikten eftersom Österrike inte ger med sig. Landet hävdar att förbudet är en nödåtgärd som behöver göras för att skydda liv och hälsa.

Italien får medhåll från branschorganisationen International Road Freight Association (IRU) där Raluca Marian säger att EU-kommissionens uttalande är ”kristallklart” och att kampen kommer fortsätta.

– Det här är bara början, säger hon i ett uttalande.

Det är nu fritt fram för Italien att stämma Österrike i EU-domstolen. De båda länderna bygger tillsammans den så kallade Brennertunneln, men den beräknas inte vara klar förrän nästa decennium.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (0)

Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.