Bild
Nästa artikel
Kyla problem i äldre BMW-motorer

Kyla problem i äldre BMW-motorer

Konsumenträtt

BMW har haft problem med frusen vevhusventilation på en del bilar, något som ägarna har uppmärksammat under vintern. Främst är det årsmodeller före 2003 av 5-serien och före 2005 av 3-serien som har drabbats.

Frusen vevhusventilation kan ställa till mycket problem för bilägarna och drabbar flera bilmärken. Den gångna vintern verkar ett antal BMW-ägare ha råkat ut för prob-lemet. När vevhusventilationen fryser blir det en propp. Då bildas övertryck i motorn och olja pumpas ut i motorrum eller cylindrar. Om bilen körs med för lågt oljetryck kan stora skador på motorn bli följden.

Niclas Åslund i Söderbärke har en BMW 320i från år 2000 som vid två tillfällen drabbats av frusen vevhusventilation.

– Om man monterat cold climat-kit ska det höja temperaturen något, men vi har haft problem ändå med vår bil. Jag fick täcka för ”njurarna” vid grillen för att få upp temperaturen när det var som kallast. Jag har bytt olja inför vintern och efter vintern och kör dagligen cirka tre mil till jobbet, motorn borde hinna bli varm på den tiden, säger han.

Skyller på körstilen
Det är fler BMW-ägare som blivit drabbade av frusen vevhusventilation. På olika bilforum på internet har många bilägare luftat sin besvikelse över bilmärkets motorproblem vid kyla. Det är främst modellerna av 5-serien fram till 2003 och 3-serien fram till 2005 som haft problem.

Då bytte modellserierna generation och BMW gick från en isolerad vevhusventilation till en eluppvärmd. Men även X5-bilar och nyare BMW har i något enstaka fall varit drabbade.


– Jag tycker att BMW:s bemötande av oss ägare varit nonchalant, säger Niclas Åslund. Vi får ett standardsvar där BMW skyller ifrån sig att det är beroende på körstilen och skötseln som de här problemen uppstått.

– Det här är en felkonstruktion från BMW, men de vill inte ta på sig något som helst ansvar för det. De borde i alla fall bjuda på en oljeservice för de ägare som haft problem med det här, men de är inte villiga till nån goodwill alls, även man skött sin bil väl.

”Inget teknisk fel”
Enligt Michael De Geer, informationschef på BMW Sverige, har ett tjugotal BMW-ägare hört av sig under vintern med frusen vevhusventilation. Omkring hälften av dessa bilar var privatimporterade och hade inte den specifikation av vevhusventilationen som bilarna som säljs i Sverige har.

– Hur bilen används har en avgörande betydelse för om den riskerar att drabbas av frusen vevhusventilation, säger Michael De Geer.

– Om bilen i huvudsak används för korta körningar och motorn sällan blir genomvarm kan större mängder kondensvatten, som blandar sig med olja, bli kvar i vevhuset och ofta just i vevhusventilationen. Om yttertemperaturen sjunker, fryser kondensvattnet och ventilationen kan blockeras varpå övertryck i vevhuset uppstår. Då kan olja pressas ut i motorrummet.

Vad rekommenderar du BMW-ägarna att göra?
– En riktig varmkörning, följd av oljebyte är att rekommendera om kondensvattenblandad olja finns på oljepåfyllningsstickan eller i oljesticksröret. Om bilen saknar ett cold climat-kit kostar det mellan 5 000 och 7 000 kr.

Gör inte BMW klimattester för att se hur motorn fungerar i kyla?
– Jo, vi gör klimattester, precis som andra tillverkare, säger Michael De Geer. Men de här problemen har inte uppstått för oss. Det har kommit på äldre bilar, inte sällan tillverkade på 90-talet och med körsträckor oftast en bra bit över 10 000 mil.

– Det är inte säkert att det är nuvarande ägarens körstil som ligger bakom problemen, flera av de bilar som haft problem har relativt nyligen bytt ägare.

Har ni tänkt ta något av det här på goodwill?
– Goodwill kan förekomma, men inte på så gamla bilar som det i regel handlar om här, säger Michael De Geer.

– Om en återförsäljare sålt en begagnad bil och köparen ganska snart efter köpet får problem med vevhusventilationen kan det nog vara så att återförsäljaren väljer att ta det på goodwill. Det här är inget tekniskt fel, utan relaterat till hur bilen används.

Kommentarer

#1
2011-06-22 09:06

Det är helt klart ett tekniskt fel. Det finns motorer som klarar hårda vintrar, och det finns motorer som inte gör det. Det har inte med användaren att göra. Man ska kunna använda sin bil även om man har kortare än 5 mil till jobbet, annars är det bilen det är fel på.

#3
2011-06-22 09:23

Jag bidrar med en typisk saabkommentar!
Skit bilar, lägg ner skiten !

;)

#2
2011-06-22 09:26

Helt klart är detta konstruktionsfel på motorerna och inte ägarens fel att bilen havererar då detta händer även på välskötta och fullservade bilar.
Sen måste det vara ren bullshit att Bmw-Sverige bara skulle veta om ett 20-tal bilar, varav hälften Svensksålda med detta problem då vi bara på vårt jobb känner till ett 10-tal bilar som drabbats av detta!
När jag pratade med Bmw-Uppsala om detta problem i vintras så skrattade dom och sa att vi inte direkt var ensam om detta då det stog en hel rad med frysna Bmw-bilar utaför deras verkstad som väntade på reparation!
Sen att det mestadels händer 90-tals bilar är lika fel då vi varit med om flera bilar från både -03, -04 och -05 med exakt detta fel och det händer även på bilar med den "uppdaterade" vevhusventilationen som Bmw-tagit fram senare och nu kallar "cold climat-kit ".

#4
2011-06-22 10:47

Det här är ett obegripligt fel som drabbar många tillverkare och borde ha kunnat förutses. Själv har jag varit involverad i problemen med Volkswagenbilar och jag kan lova att det har bytts vevhusventilation i troligtvis tusentals bilar under de senaste åren.

Och även BMW gör nu generalfelet att till viss del skylla "felet" på ägarna och hur de kör bilen (precis som Mercedes ansåg att förarna vred fel på ratten när A-Klassen välte och precis som Audi när de ansåg att de var förarnas fel att bilarna skenade en gång i tiden när felet i själva verket var deras eget). Om det inte går att använda en BMW på grund av för många kortkörningar borde BMW ha upplyst kunderna om detta redan vid köpet, skrivit det i instruktionsboken (som man då hade varit tvungna att visa upp FÖRE köpet!) eller genom att bifoga en instruktion om den förste ägaren "som körde rätt" sedan säljer bilen till en som "kör fel" (läs kör för många kortsträckor).
BMW skämmer ut sig. En kund ska kunna köpa en bil och köra den som det passar i det vardagliga livet UTAN att få ett sådant här problem eller höra några idiotiska bortförklaringar.
Urdåligt, BMW!

#5
2011-06-22 10:53

Annat var det på 50 talet och en mycket vacker bil av fabrikat Tatraplan. Elegant, bekväm och snabb med svansmotor och oljekylare i bilens front. (Luftkyld motor). Dessa fantastiska bilar kunde inte användas om temperaturen var lägre än ungrfär minus 10grader då oljan stelnade och motorerna skar.

#6
2011-06-22 15:08

@Meganmannen så var det inte generellt, det gällde bara att anpassa oljans viskositetsområde till omgivningens lufttemperatur.
Det här var ju före de temphärdade oljornas tid och single grade-oljor krävde alltid byte till vintern.
Sedan var Tatraplan något känsligare än de amerikanska gjutjärnen, men rätt skött fungerade den.

Men det här problemet med frusen vevhusventilation och oilsludge är ju inte märkesbundet även om det finns de som ett tag trodde att det enbart drabbade Saab.
Förutom BMW har Mercedes, Citroen och Toyota m.fl. drabbats och oftast, men inte alltid, har det varit bilar som körts med snikolja och korta turer.

Men problemet fanns inte förr, innan man började med sluten vevhusventilation.

#7
2011-06-22 17:23

Vissa BMW klarar sig dock utmärkt, min 318i Touring från 1997 har aldrig haft detta problem, trots en massa kortkörningar när det varit ruskigt kallt.
ps Den är import från Tyskland. Har den cold-climate kit då?

#9
2011-06-22 22:09

sebbsebb, Anledningen till att inte du drabbats trots att du kanske haft bilen länge i kallt klimat är att detta främst gäller från E46-modellen av 3-serien som kom -98 vad jag vet (samt 5-serien och kanske vissa "mindre" motorer i 7-serien) och du borde därmed alltså ha den äldre E36-modellen som har en -97:a av 3-serien.

I övrigt tycker jag återigen det är beklagligt att Saabnisse ger sken av att Toyota har mycket problem med sina vevhusventilationer när man i verkligheten förmodligen har de bäst fungerande vevhusventilationerna av alla bilmärken åtminstonde i denna värdsdel på samtliga sina modeller, eller var har ni hört talas om alla Toyota-ägare som drabbats av detta problem här i Norden tex?
De med mest problem är Bmw, VW/Audi/Skoda, Saab samt vissa Citroén och Volvo-motorer som jag varit med om detta många gånger på, och jag har helt ärligt hitills inte varit med om en enda Toyota-motor som havererat pga vevhusventilationen ens om man räknar med väldigt misskötta bilar och det hade jag garanterat varit på någon av alla de hundratals Toyota-bilar av alla tänkbara modeller jag servat genom åren om om konstruktionen av vevhusventilationen inte hade varit bra.

#10
2011-06-22 22:09

@Hanzzon, gå inte i taket för att jag skrev att även Toyota har haft problem med vevhusventilation och jag skrev verkligen inte mycket problem, men det har varit!
Du måste lära dig att även Toyota kan ha problem, hur mycket du än älskar det märket.

#11
2011-06-22 23:24

Jag går inte i taket men jag tycker det är fel att ta upp de som kanske har allra minst problem av alla med detta, för i så fall kan man ju lika gärna räkna upp att alla märken har problem med det och drabbats.
Sen kan man även intala sig att det saknar betydelse vilket märke man har och att det inte är märkesbundet om hur vanligt det är att drabbas av detta när det i verkligheten är väldigt stora skillnader om en bil drabbas just beroende på bilmärke även om man råkar gilla en tillverkare som haft lite mer problem med detta... ;)

En sak hoppas jag i alla fall att vi kan konstatera och det är att Bmw har mycket problem med motorer som inte klarar av kyla och man har helt klart en bristande kontruktion av sin vevhusventilation i många modeller.

#12
2011-06-23 02:56

BMW skriver om 20 bilar? Tillåt mig skratta, en kraftig lögn. Problemet är oerhört mycket större än så. BMW Sverige har skött den här frågan exceptionellt dåligt. I USA är det oerhört vanligt med goodwill för denna konstruktionsmiss. Kolla på Autopower om ni verkligen vill se hur många som drabbats. Det är först nu de senaste bistra vintrarna som problemet visat sig på allvar. Finns massvis med folk som har cold climate kit men som drabbats ändå.

#13
2011-06-23 11:05

Ja som sagt, så fort det blir några minusgrader blir forumet Auto Power översvämmat av BMWägare med frusna vevhusventilationer. En anledning är faktist att många BMWägare tror blint på vad BMW säger och rekomenderar, hur mycket man än försökar intala dom att det är bättre att åka till Nisse på hörnan och byta oljan var 1500 mil, så åker dom till BMW när lampan på panelen säger till efter 2500-3000 mil, d.v.s när det redan är för sen att byta oljan.
Jag bytte olja på en bekants 523i som bara gått 8500 mil på 5 år, och det var den värsta gegga jag tömt ur en bil nogonsin, bilen var tidigare servad enligt lampan på panelen, d.v.s 2 ggr !!!

#15
2011-06-24 23:20

BMW är långt ifrån ensammma om detta, även Saab är drabbade, dock inte den nya ecopowermotorn, men väl både 2,0 och 2,3 i 9-5. Dessa problem hade även vissa Opelmodeller vid tiden före millennieskiftet, liksom ett flertal andra märken.

#16
2011-06-27 14:29

Opels Z13DTJ var ett riktigt sorgebarn för nåt år sen... http://www.vibilagare.se/nyheter/opel-corsa-ecoflex-har-problem-med-motorer-968

#17
2011-08-19 09:57

En BMW bil som är oerhört känslig för kyla är E53 X5 upp till 2004 års modell med m62tub44 motorn (V8). Just för E53 X5 har BMW ändrat konstruktionen av vevhusventilationen på m62tub44 motorn till en oehört känslig och dålig konstruktion. Denna bil borde svartlistas. Observera att 540/740 med samma motor har en annan konstruktion av vevhusventilationen och lider inte alls av denna svaghet.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.