Nästa artikel
De väljer miljösmartast bil
Nyheter

De väljer miljösmartast bil

Publicerad 16 april 2013 (uppdaterad 16 april 2013)
Utsläppen från nya bilar i Sverige minskar. Det är framför allt tack vare kvinnor och kommuner, visar nya siffror.

Trafikverket och Konsumentverket har släppt sitt årliga index över klimatpåverkan från nya bilar. Siffrorna som nu presenteras visar att Sverige börjar närma sig EU-genomsnittet sett till hur mycket utsläpp som kommer från nya bilar. Därmed är våra år i skamvrån över.

På de senaste sex åren har utsläppen från nysålda bilar i Sverige minskat med 27 procent, eller mer konkret med ett halvkilo koldioxid per körd mil. De miljösmartaste bilköparna är landets kvinnor och kommuner.

Att offentliga institutioner ligger långt fram när det gäller val av miljövänliga transportmedel är ingen större överraskning. Sedan tidigare har till exempel Region Skåne köpt in några av de första exemplaren av världens första serietillverkade vätgasbil, Hyundai ix35.

Snittar på 120 gram
Sveriges kommuner väljer också mycket riktigt fordon som är mer energieffektiva än privatkunder. Dessutom köper man en högre andel etanol- och vätgasbilar. Kommunernas nya bilar släpper i snitt ut 120 gram koldioxid per körd kilometer, när man räknar in hela klimatnyttan.

Kvinnor väljer betydligt miljösmartare bilar än män. När kvinnor köper bil släpper dem i snitt ut 131 gram koldioxid per kilometer medan männens bilar släpper ut 140 gram, en skillnad på nästan tio gram per kilometer.

De nya siffrorna visar dock att det är stor skillnad mellan olika regioner i landet. I Dals-Ed, som är miljövänligast, släpper till exempel bilarna i snitt ut 129 gram koldioxid per kilometer. Samtidigt är Arjeplog sämst med ett snitt på 173 gram. Invånarna i Tingsryd är flitigast när det gäller att köpa etanolbil.

Den genomsnittliga nybilen i Sverige släpper ut 138 gram koldioxid per kilometer.

Diskutera: Hur miljösmart är du när du väljer bil?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2013-04-16 13:21
Foxhunter

Vi har aldrig varit i någon skamvrå Kevin Karlsson! Vi kan istället vara stolta över att vi kör stora säkra bilar och att vårt trafiksäkerhetsarbete är så bra. Det finns länder med massor av småbilar, som Italien och Frankrike. Om vi haft deras syn på bilköp de senaste låt säga 50 åren kanske 50.000 av oss inte levt nu. Tänk den tanke! En hel stad av döda människor och tre gånger så många sörjande! Nu lever vi det och kan ta del av diskussionen. Klimatfrågan är komplex och inte alls säkert påverkad av oss bilister. Dessutom kan det vara så att om det blir en klimatförändring, ja då kan det bli vår stora källa till innovation och förnyelse av infrastruktur o.s.v. Kanske vår tillväxtmotor på samma sätt som ett krig kan vara. Så låt oss fortsätta köra våra stora säkra bilar med gott samvete. Vi ska inte alls stå i någon skamvrå.

#2 • Uppdaterat: 2013-04-16 15:24
Oomkullrunkelig

Varför skulle man inte välja en miljösmart bil och välja bort dubbdäck?

#3 • Uppdaterat: 2013-04-16 16:40
Leif Larsson (ej verifierad)

Om min bil släpper ut lite mera koldioxid, så struntar jag i det.
Jag avstår från att flyga, där sparar jag mycket på miljön.

#4 • Uppdaterat: 2013-04-16 17:05
snabb95

Jag kör bara några hundra mil per år och inga mil i onödan, där sparar jag mycket på miljön.

#5 • Uppdaterat: 2013-04-16 17:32
PREVIA

Kommunernas nya bilar släpper ut 120 gram koldioxid per körd kilometer om man räknar in hela klimatnyttan. Och hur svårt var det när det finns bilmärken i Europa som har ett snitt på 112 gram per kilometer för de bilar man säljer, det skulle snarare stå bilarna som kommunerna valt kommer upp i hela 120 gram koldioxid per kilometer i medeltal.

#6 • Uppdaterat: 2013-04-16 22:29
Per_K

"Dessutom köper man en högre andel etanol- och vätgasbilar"

Det är knappast vätgasbilar utan gasbilar för fordonsgas som avses. De få vätgasbilar som finns är en minst sagt marginell företeelse än så länge.

#7 • Uppdaterat: 2013-04-16 23:24
Raphael

Stora bilar utnyttjar jordens resurser mer därför att det går åt mer material vid tillverkningen, dessutom är det en myt att stora bilar är krocksäkrare än små. Finns några filmer på Youtube med tester från Top Gear i England där man krockat stora Volvo kombis typ 945 etc. mot moderna småbilar som Renault Modus med högsta säkerhet, och det är just föraren i Modus som klarar sig utan skador medan den som åker Volvo har livshotande skador.

Så det stämmer inte alls att 50 000 i detta land inte hade levt om vi hade valt säkra småbilar från Italien och Frankrike istället för åkt i gamla sosse-containers från Volvo.

Om alla svenskar skulle åka i säkra småbilar från Frankrike och Italien så skulle inte bara Sveriges trafikmiljö vara säkrare och mer miljövänlig än förr, trafikmiljön skulle också vara snyggare!

#8 • Uppdaterat: 2013-04-17 08:25
Foxhunter

Massan HAR betydelse. OK, om man jämför resultat att att köra en gammal Volvo 945 in i en vägg och att göra motsvarande med en liten bil, så blir resultatet ungefär detsamma. Bilens egenvikt har betydelse och då är den lille teoretiskt lite gynsammare. Problemet uppstår om den lille krockar med den store...Då krossar Volvon den lille. Sen kvittar det hur många stjärnor EURO- NCAP utsmyckat den lille med, för i de testerna krockar man bara bilen mot en stel kropp. För en rättvis test skulle alla bilar krockas mot en stor bil med samma hastighet som den testade.

#9 • Uppdaterat: 2013-04-17 11:27
saabnisse

Foxhunter, du anser kanske att det här resultatet är fel eftersom det helt går mot dina antaganden?
http://news.cision.com/se/folksam/v/krocktest-mellan-ny-toyota-yaris-och-en-volvo-945,c56169
http://www.youtube.com/watch?v=qBDyeWofcLY
Men det här är misshandel:
http://www.vibilagare.se/video/hur-mycket-tal-en-volvo-850

#a • Uppdaterat: 2013-04-17 11:29
mcregor (ej verifierad)

Foxhunter - det var just en frontalkrock (med nån form av offset) som gjordes för flera år sedan av Fifth Gear (tror jag det var) och som Raphael relaterar till....
Med resultatet att den lilla Modusen skyddade sina passagerare bättre. Men hade det varit en stor. modern Volvo hade säkert resultatet blivit annorlunda.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.