Bild
Nästa artikel
Nyheter

Kroatiska Rimac har snart ny modell redo – och den blir jättesnabb

Publicerad 2021-04-29 19:52 (uppdaterad 2021-04-29 19:55)
Rimac C_Two är snart klar för produktion.
Den kroatiska superbilstillverkaren Rimac chockerade bilvärlden med sin ultrasnabba Concept One. Nu närmar sig deras nya modell produktionsstart.
När Rimac Automobili lanserade den superexklusiva eldrivna sportbilen Concept One år 2013 höjde många på ögonbrynen åt dess blixtrande prestanda.

Nu är uppföljaren, med arbetsnamnet Concept Two, snart klar för produktion – och den blir ännu snabbare än sin föregångare. Den har fortfarande fyra motorer, en vid varje hjul, men effekten är nu uppskruvad till 1.900 hästkrafter och 2.300 Nm.

Resultatet är en bil som accelererar så snabbt att det får en Porsche Taycan Turbo S, en av världens snabbaste produktionsbilar, att se ut som den står stilla. Detta demonstreras i videon nedan av företagets grundare, Mate Rimac.
Som företag har Rimac Automobili växt så det knakar de senaste åren och superbilsproduktionen är bara en del av verksamheten. De har också utvecklat den elektriska drivlinan till Koenigsegg Regera och har ett omfattande samarbete med Porsche som sedan mars i år efter en investering på 700 miljoner kronor äger 24 procent av företaget.

Det talas också om ett samarbete kring en kommande elbil från Bugatti. Även Hyundai och Kia har investerat stora belopp i företaget.

Den nya superbilen har inget officiellt pris, men ryktet säger att den kommer kosta omkring 20 miljoner kronor. För det får man en bil som ska klara 0–100-sprinten på 1,85 sekunder och ha en toppfart på över 400 km/h. Batteripaketet på 120 kWh ska ge en räckvidd på 55 mil.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.