Nästa artikel
Klart: Porsche pumpar in 700 miljoner i uppstickaren Rimac
Nyheter

Klart: Porsche pumpar in 700 miljoner i uppstickaren Rimac

Publicerad 10 mars 2021
Porsche äger nu nästan en fjärdedel av kroatiska elbilsutmanaren Rimac.

Porsche har de senaste åren storsatsat på eldrift, men inte bara genom att lansera prestandamodellen Taycan utan även genom att köpa aktier i kroatiska uppstickaren Rimac.

Nu utökas aktieinnehavet till 24 procent och Porsche pumpar in 700 miljoner kronor i bolaget som specialiserat sig på eldrivna superbilar.

Rimac grundades 2009 och senaste modellen heter C Two. Den ska bara byggas i 150 exemplar och lockar med 1 914 hk, 2 300 Nm och 0–100 km/tim på mindre än två sekunder. Toppfarten är 412 km/tim.

Men Rimac ska inte bara specialisera sig på att bygga snabba elbilar. Tanken är också att sälja expertis och konsultverksamhet inom batteriutveckling och drivlinor. Företaget samarbetar med bland andra Hyundai, Kia och Koenigsegg.

– Rimac är på god väg att bli en viktig leverantör för Porsche och andra tillverkare inom det högteknologiska segmentet. Porsche har redan gjort sina första beställningar hos Rimac för utveckling av mycket innovativa komponenter, säger Lutz Meschke, styrelseledamot i Porsche.

Läs också: Här är Porsches eldrivna kombi – så mycket kostar den

Ämnen i artikeln

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.