Foto: IMF/Creative Commons

Nästa artikel
Kris i Libanon: Näst intill omöjligt att köra bil lagligt
Nyheter

Kris i Libanon: Näst intill omöjligt att köra bil lagligt

Publicerad 13 april 2023

Foto: IMF/Creative Commons

I krisdrabbade Libanon kan nyblivna bilägare inte få någon registreringsskylt, begagnade bilar kan inte byta ägare och körkorten kan inte förnyas.

Det blir allt svårare för bilförare i Libanon att köra lagligt. Anledningen är att nästan alla anställda som har hand om körkort och bilregistret på landets trafikmyndighet häktats misstänkta för mutbrott.

Drygt 60 anställda tros fortfarande befinna sig bakom galler och hela myndigheten har nu i praktiken stängts ned, skriver The Economist.

Då uppstår frågan varför inte de anställda helt enkelt ersatts av ny personal – men så enkelt är det inte. Sedan 2017 finns ett förbud mot att anställda ny personal i den offentliga sektorn.

”Hela trafikmyndigheten har nu i praktiken stängts ned”

Även om förbudet togs bort skulle få kunna överleva på lönen som ligger på strax över 500 kronor i månaden – särskilt med tanke på Libanons skenande inflation.

Nu görs en insats för att utbilda poliser som kan ta hand om registreringsfrågor och körkortsärenden. Men innan det är klart kan nyblivna bilägare inte få någon registreringsskylt, begagnade bilar kan inte byta ägare och körkorten kan inte förnyas.

Att bilar saknar registreringsskyltar beskrivs som ett särskilt stort problem eftersom det blir betydligt lättare att orsaka olyckor eller begå brott och komma undan när bilen inte kan spåras.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (0)

Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.